Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Ахундова: Най-драстичните действия в КТБ са правени от държавата

Снимка: БГНЕС

Най-драстичните действия в КТБ са правени от Министерството на финансите и държавата, каза Вера Ахундова от Сдружението на дребните вложите в банката "Ние гражданите" в предаването "Преди всички":

Има едно решение на МС от 3-ти декември, 2014-а, което дава картбланш за изплащането на блокираните общински пари и под тази шапка са наредени над 450 получатели на пари. БНБ е събрала в една сметка парите, ако видите извлечението, няма никакви имена. Споменати са 5-6, например Община Созопол. Там има НОИ, НЗОК, държавен резерв, въобще фирми и наименования, които нямат право на обезпечаване и вместо дължимите на общините 76 милиона са изплатени 111 милиона, неизвестно на кого.

За това е сезирана Главната прокуратура, каза Ахундова. Тя посочи, че квесторите на БНБ позволяват злоупотреби с финансовите активи на Корпоративна търговска банка: Знаем за суми от около 2 милиона лева до декември, които са били платени на адвокатско бюро.

Работна група в парламента ще изработи в близките дни законови промени, които ще позволят на Фонда за гарантиране на влоговете да упражнява надзор върху КТБ до произнасянето на съда за бъдещето на банката.

Според Вера Ахундова банката е пълна с пари, над 300 милиона се намират по клоновете.

Твърденията, че от КТБ са откраднати 4,2 милиарда лева, е една голяма лъжа. Това е размерът на обезценката, която т.нар. "одитори" са направили. Защото съгласно одита на КPMG в банката към 31-ви март 2014-а година е имало активи за над 8 милиарда лева. По някакви необясними технологии и по някаква методика, която е решена от БНБ с определена цел, тези активи, т.е. кредитите и тяхната платимост в бъдеще време, са преценени така от одитиращите фирми, че са изчислили тази обезценка от 4,2 милиарда, обясни Ахундова.

Тя подчерта, че цесиите не са големия проблем на КТБ:

Цесиите подобряват външно баланса на банката, но при положение че има такава огромна обезценка, която с нищо не се обяснява, няма никаква логика. Нещата изглеждат отстрани като странни. И затова, може би, но твърде обидно за всички вложители е да ги наричат далавераджии. Прихващанията са една абсолютно нормална техника. Това едва ли е големият проблем.

Според Вера Ахундова основната грижа на правителството е да си върне парите от КТБ, а не го е грижа за вложителите.

Ние всички разбрахме от предизборните кампании, че всичко ще бъде ясно и открито. В момента, в който се формира правителство и Народно събрание, ние пак разбрахме, че нищо, абсолютно нищо няма да излезе наяве. Целта на всичко, което се прави, е да се прикрие в максимум това, което е ставало и ще става, коментира още Вера Ахундова.

Цялото интервю с Вера Ахундова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна