Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На рожден ден с Йоли, с музика и с чолбур

БНР Новини
Снимка: Кирчо Стоичков

Облечена е спортно, топло. Потръпва от нетърпение да тръгне на път, сега – не за участие в концерт със Софийската филхармония, където са професионалните й ангажименти на музикант, а за едно старопланинско селце – Малко Дряново, в Южните поли на Средна гора… Там я чакат близки хора, да отпразнуват заедно рождения ден на сина й – Цанко Делибозов, младши.
Навън март с нищо не показва, че скоро трябва да дойде пролетта, поне според официалния календар. От седмица вали сняг. Половин България е потънала в преспи. Уговарям се с Йоли: ще я пусна по-рано да тръгне от студиото, но ще ми се обади веднага, щом пристигне. Дотогава да шофират внимателно! Кима в съгласие и се усмихва мечтателно. Петък вечер е. Какъв хубав празник я чака.
В студиото на гости ми е Йоли, както я наричат всички почитатели на нейните вкусни рецепти. Тя, разбира се, и по време на предаването ще повтаря, че в никакъв случай не се приема за професионален готвач. Само обича да експериментира. Да попада на стари тефтери, в които са записани някогашни рецепти. Да ги връща към живот. Обожава истинската българска кухня, не от ресторантите, а от срещите с обикновените хора в закътаните селца. Там все още може да се открие по нещо от опазената традиция. Йоли винаги е готова да извади, като вълшебница от ръкава си, някоя от тези простички рецепти за вкусни, позабравени ястия. Знаете ли как се приготвя чолбур? Имайте търпение, ще чуете рецептата.
В останалото време тя е Йоланта Делибозова. Свири на виолончело. Пъпът й наистина е хвърлен върху покрива на концертната зала в родния Бургас. Баба й я орисала да се занимава с музика, но и с кулинарни вълшебства. Това е да си имаш баба, която не само се казва Йонка, а Йонка Одисеева!
Животът на Йоли е като магическо колело, задвижвано от музика, кулинарни изкушения и сладко-тръпчиви преживявания… Има ли някаква тайна как най-добре стават нещата? – Йоли знае: във всичко, което човек прави, винаги трябва да слага щипка любов. Нали не сте забравили обещаната рецепта за чолбур.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна