Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските болници с годишна печалба от малко над 1 милион лева

12 от общо 16 - те общинските здравни заведения – търговски дружества в Община Пловдив ще завършат финансовата 2014 година с приблизителна обща печалба от 1 милион и 99 хиляди лева. Това съобщи  за Радио Пловдив  ресорният зам.-кмет в Община Пловдив Минко Кафтански.  Първенци са МБАЛ „Св. Пантелеймон” с 610 хиляди лева, следва Комплексния онкологичен център с 333 хиляди лева.

На загуба от 520 хиляди лева  завършва МБАЛ "Св. Мина". Списъкът се продължава от ДКЦ 4, Медико-техническата лаборатория и Центъра за кожно - венерически заболявания.  

Според Кафтански, силната конкуренция в сектора, както и текучеството на лекари и следващите ги пациенти са основните причините за финансовите загуби на част от общинските здравни заведения. По думите му, в Пловдив има 115 медицински заведения, между които 21 болници и 33 медицински центрове. 

"Затова и в бюджета на града за 2015 година са предвидени 693 хиляди лева  за дофинансиране дейността на общинските лечебни заведения", подчерта той. 

„Пловдив е на едно от първите места по брой лечебни заведения на глава от населението. Колкото са повече лечебните заведения в една страна, толкова повече парите не достигат”, коментира от своя страна и председателят на Комисията по здравеопазване в ОбС на Пловдив д-р Димитър Христозов. Според него, въпреки ситуацията на конкурентна борба, общинското здравеопазване оцелява.

Печеливши са две от общинските предприятия – „Паркиране и репатриране” и Общински пазари.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна