Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телефонните измами - винаги накрая се искат пари

Снимка: БГНЕС

Само за първите два месеца на годината са регистрирани 154 телефонни измами. Броят на отчетените престъпленията от този характер през 2014 г. е 787, при заявени 568 през 2013 г. Това не показва  тенденция за драстичното им увеличение, дължи се на факта, че през последните години гражданите не изпитват притеснение от това да подават сигнали, включително и когато стават жертва само на опит за престъпление, пояснява Стефан Попов от сектор „Престъпления срещу собствеността” в ГД „Национална полиция” на МВР.
Упоритостта на престъпниците, обаче е факт. Продължават да работят по добре изпитаните схеми - набират поредица от номера в един квартал, или населено място, понякога до 500 или 600. Установяват контакт с малка част от хората и за щастие повечето от тях вече разпознават измамата, но винаги намират и потенциални жертви. Вероятно, поради народопсихологията на българина, който винаги прави всичко възможно, за да помогне на своите роднини, е единственото обяснение, което намира за себе си Стефан Попов и съобщава, че има и редица случаи, при които граждани изхвърлят пари дори през балконите и терасите си ...готови буквално на всичко в този момент.
А разнообразието в схемите, с които ни мамят е само привидно. Ползват сценарий, които вървят в медийното пространство, като добавят някакъв елемент, допълва го колегата му Георги Несторов и дава примери - пострадалите от птичи и свински грип, сега „страдат” от ебола, в началото на годината се използваха схеми, при които уж се „освобождават” блокирани пари в КТБ, сега на мода е санирането на сгради, но независимо от вариациите, винаги, всичко се свежда само до едно - да бъдат дадени пари.
Инспекторите напомнят, че освен по телефона измамниците могат да ни атакуват и в директен контакт. Добре облечени хора се представят за служители на администрация - общината, социални грижи и др., искат неголеми суми, например 20 лева, които гарантират увеличение на пенсията с 50 лв. След като установят, къде жертвата им държи парите си, той бива извеждан от стаята под някакъв предлог, а втори участник прибира останалото. Измама, която завършва като кражба.

Повече за новите роли на измамниците, как да ги разпознаем и да се защитим - чуйте в звуковия файл и запомнете следните „Златни правила”:
• Никога не давайте пари на ръка. Независимо от сценария - оказване помощ за близък, освобождаването му от наказателна отговорност, за пратка, превод, включването ви в програма на ЕС, или за получаване печалба от игра... това е извън всякакъв регламент и ще прекрати опита за измама.
• Не назовавайте имена и лични данни. Не забравяте, че престъпниците нямат тази информация и се опитват да я вземат от вас.
• Търсете контакт с полицията и своите познати от друга телефонна линия, а не чрез тази, през която е установена връзката с вас.
• Запомнете - спешният телефон 112 – не се използва за справки, а за подаване на сигнали. Ако ви приканват да се обадите на този номер, за да получите потвърждение за настъпило събитие, вместо с Пирогов или Пожарната, ще говорите отново с някой от членовете на престъпната група.
• Разговаряйте в семейството за този вид престъпност. Макар и в малко случаи, освен възрастни хора, жертви стават и деца.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна