Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещи фигури в европейския музикален живот гостуват в Русе за „Катерина Измайлова”

Държавна опера Русе

Йоан Холендер – една от най-авторитетните фигури в оперния свят, бивш дългогодишен директор на Виенската Щатсопер и настоящ артистичен директор на музикалния фестивал „Джордже Енеску” в Букурещ, пристигна с телевизионен екип на австрийската телевизия „Сервус” за премиерата на операта „Катерина Измайлова” на Шостакович в Русе. На голямото събитие от програмата на Международния музикален фестивал „Мартенски музикални дни” в Русе ще гостуват още главният драматург на Дойче Опер Берлин Йорг Кьонихсдорф, главният редактор на списание „Опернвелт” Албрехт Тайман, журналистката от вестник „Ди Пресе” Ан-Катрин Симон и др.

Операта „Катерина Измайлова” е поставена за първи път в България точно преди 50 години от режисьора Евгени Немиров. Дирижирал е маестро Ромео Райчев. Самият Шостакович в продължение на 10 дни е бил в Русе и е работил с трупата на Русенската опера. В архива на театъра се пази богат снимков материал от това време, както и оригиналната партитура с ремарките на Шостакович, която може да бъде видяна в специална изложба. 

Новата постановка на операта „Катерина Измайлова” се осъществява от дъщерята на режисьора Евгени Немиров и на свой ред именит режисьор с европейска кариера Вера Немирова. Тя избира за автор на сценографията и костюмите младата и талантлива художничка Димана Латева, която живее и работи в Германия. Творческият екип се спира на смели и авангардни решения, в унисон със световните оперни тенденции. Акцентът е върху драматургичния текст, който е определящ в цялостната концепция на постановката. Спектакълът се осъществява от целия състав на Русенската опера, участват солистите Мария Цветкова, Петър Костов, Пламен Бейков, Александър Баранов, Теодора Чукурска, Петя Цонева, Момчил Миланов, Георгиос Филаделфевс, Стоян Стоянджов, Владимир Попов, хор и оркестър под диригентството на маестро Найден Тодоров.

В звуковия файл чуйте споделеното от маестро Найден Тодоров в предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна