Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В търсене на смисъла - размислите на един крал на сцената в Международния ден на театъра

БНР Новини
Актьорът Стоян Алексиев в ролята на Крал Лир
Снимка: dtp.bg

Да, крал съм аз от шпорите до шлема!
Виж мойте поданици как треперят
пред взора ми!… Дарявам ти живота!

Крал Лир

В дни на празници „отбелязваме”. В дни на празници обаче често се и замисляме. За смисъла от пътя, поет преди години. За този път като съзидателна нишка, с която плетем съдбата - своята и на околните. За взаимодействията и „диалозите” със света и с тези вътре в нас.

Днес „отбелязваме” Международния ден на театъра. Но и се замисляме за формата и съдържанието на онзи театър, който не ограбва от времето, емоциите и мислите ни. Онзи, който не подражава на бита, а се отнася с уважение към битието.

Стоян Алексиев - Пер Гинт, Отец Матей Миткалото, Д-р Дорн, Хардинг, крал Лир. Човекът, който слуша преди да говори и размишлява, преди да слуша. В един смислен разговор за живота, такъв какъвто е, за преживените 40 сезона на сцена, за срещите с истински хора по пътя, за свободата да изразиш себе си дори и във времена на диктатура и за публиката във времената на комерсиалния театър.

С актьора Стоян Алексиев започнахме деня си в Международния ден на театъра. Ако искате да усетите смисъла от правдивите думи и да избягате далече от празнодумието на масата, чуйте  какво още сподели той за мисията си като млад актьор, за объркаността си днес и за емоциите, с които преживява днешния ден на България.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна