Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арабската лига сформира общи военни сили

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Двудневната среща на върха на страните от Арабската лига завърши с обещание за разгром на подкрепяните от Иран шиитски бунтовници в Йемен и официално обявяване на плановете за сформиране на общи арабски сили за намеса. Това създава предпоставки за опасен сблъсък за влияние в региона между арабските страни, съюзници на Съединените щати, и Техеран, отбелязва "Асошиейтед прес".

На фона на усилията на западните сили за сключване на споразумение с Иран, саудитците и техните съюзници в Залива се опасяват, че едно споразумение между Вашингтон и Техеран ще развърже ръцете на Иран да засили влиянието си на места като Сирия, Ливан, Ирак и управлявания от сунити Бахрейн, който има шиитско мнозинство.
 

За днес в Лозана е планирано пленарно заседание на външните министри на страните от групата 5+1 (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия), в която ще вземе участие и представителят на Иран. Срещата е пореден опит за постигане на споразумение по ядрената програма на Техеран преди изтичането на крайния срок – полунощ във вторник.  

Външните министри на Русия и Съединените щати Сергей Лавров и Джон Кери обсъдиха решаването на въпроса за ядрената програма на Иран и обстановката в Близкия изток, съобщи руското външно министерство след края на срещата им в Лозана, Швейцария, предаде ТАСС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени