Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последни данни: Изстреляните срещу Израел ракети са били 180

Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Иранските военни предупредиха съюзниците на Израел да не се намесват пряко в конфликта, след като за втори път за последните 6 месеца Техеран извърши масирано ракетно нападение над Израел, което предизвика множество международни реакции. Израел се закани да предприеме ответни действия. 
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че който атакува страната му, може да очаква отговор, след като Иран изстреля 180 ракети. Повечето от тях са били прехванати от израелската противовъздушна отбрана. 
Отговорност за ракетната атака пое иранската Революционна гвардия, като я свърза с убийствата на лидерите на Хамас, Хизбула, както и на заместник-командир на гвардията. 
Реакциите по света

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел призова за незабавно прекратяване на огъня в региона. 

Русия заяви, че взривоопасната ситуация в Близкия изток показва "пълния провал" на американската политика в региона и безсилието на Вашингтон да предотврати ескалация. 

Британският премиер Киър Стармър заяви, че Великобритания подкрепя Израел, че е дълбоко загрижен от действията на Иран и че "Близкият изток е на ръба на регионална война". 

Американският министър на отбраната Лойд Остин посочи, че САЩ са "прехванали множество ракети", изстреляни от Иран към Израел и определи атаката като "възмутителен акт на агресия от страна на Иран". 
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че в знак на ангажираността на страната му със сигурността на Израел, е мобилизирал днес френските военни ресурси в Близкия изток. Президентът повтори настояването на Франция ливанската групировка "Хизбула" да прекрати терористичните си действия срещу Израел и неговото население, се казва в изявление на френското президентство. Той призова също суверенитетът и териториалната цялост на Ливан да бъдат възстановени при стриктно спазване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, допълва в изявлението си Елисейският дворец.
Великобритания подкрепя Израел, подчерта британският премиер Киър Стармър и изрази загриженост от действията на Иран, като предупреди, че “Близкият изток е на ръба на регионална война“.
Летищата на Кипър - в състояние на повишена готовност
Очаква се Съветът за сигурност на ООН да се събере на спешно заседание.

Вчера израелските военни съобщиха, че са предприели ограничена наземна операция на територията на Ливан. Според представител по сигурността няма сблъсъци, но жителите на 25 села са получили нареждане да се евакуират. 

От здравното министерство в Бейрут съобщиха за над 50 убити и повече от 150 ранени при вчерашните израелски атаки в Ливан.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени