Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кърменето не е само хранене

Снимка: БГНЕС
Защо е необходимо да бъдем информирани за кърменето и да го подкрепяме с кампании, и обществено съгласие? „Ако в Норвегия децата на 6 месечна възраст са изключително кърмени, то в България само 30% от децата на половин годинка получават все още някакво количество мляко“, споделя Христина Янева, една от основателките на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“. А, кърменето не е само хранене, казва тя и обяснява простия механизъм, чрез който този еволюционен избор за естественото продължение след раждането, оказва своето благотворно влияние и в процеса на изграждане на новата личност. „Това е първият контакт на детето със света и неговата майка. Емоционално преживяване на сигурна привързаност, която изгражда неговата психика и отговорите на стрес през целия живот на децата. Която, помага за съзряването на едно уверено и спокойно дете“.
Откъде идват проблемите? Споделеният опит, в семействата от няколко поколения, с много деца и бебета е в миналото. „В наши дни, често първото бебе, което вижда младата майка е нейното собствено“, а много важни знания и умения, необходими за едно успешно кърмене не идват по „естествен“ път. „Инстинктът е за бебето, за майката е поведение, което се учи в обществото. Важно е да сме уверени и да избегнем банални грешки, които могат да ни доведат проблеми и негативни емоции“, казва Христина Янева и съветва – да не се отчайваме, когато кърменето не потръгне добре.
Разговорът ни продължава с най-честите грешките, които допускат младите майки – придържането към ритъм на кърмене, който не отговаря на вътрешния ритъм за кърмене на детето, идеята, че то трябва да изяжда точно определено количество на всяко хранене, както и че малкото бебе може да плаче единствено и само от глад. Христина Янева припомня и „златните“ правила – „Детето трябва да суче толкова често и толкова дълго, колкото иска, трябва да му се предлагат и двете гърди. И, ако се появи проблем, веднага потърсете помощ“. Такава ще ви окажат от асоциация „Подкрепа за кърмене“, за които работят обучени консултанти, в над 20 града от страната, контактите им, връзка с фармацевт и други специалисти, много статии, както и национален телефон за връзка ще намерите на техния сайт.
„За нас, бебето има правото да яде навсякъде, както и всеки друг“ – е лаконичната позиция на асоциацията по разгорещения в последните дни дебат за кърменето на открито. Относно продължителността на кърменето, Христина Янева посочва еднозначното мнение на педиатрични асоциации от целия свят, според които през първите 6 месеца, детето трябва да бъде кърмено изключително (т.е. да получава само кърма), а след това кърменето да продължава наред с въвеждането на други храни, поне до края на първата година. Цитира също и Американската академия по педиатрия, която е категорична, че „няма документирани психологически и други вреди от кърмене продължаващо през третата година от живота и нататък“. Христина Янева отговори на слушателски въпроси.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени