Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До Страната на спокойствието, Хълма на кръстовете и Тюркоазената църква, с капка син кехлибар в ръка

БНР Новини
"Куршска коса" е уникален природен паметник, почти 100-километрова уникална пясъчна ивица с дюни и борови гори, която разделя морето от Куршския залив.

Къде се намират тези невероятни места? – В Европа, на север! Там селищата носят странни за българското ухо имена: Нида, Каунас, Паланга, Паневежис. Имената на реките също звучат необичайно за нас. При град Каунас преминава река Нямунас, а когато в нея се влее и бързотечната Нерис, Нямунас направо става неузнаваема. Нямунас– на местния език. За другите държави това е Неман!

Добре дошли в Литва! Българският турист все още малко познава тази част на Европа. Което не пречи там да се стичат хиляди туристи от цял свят, особено по Великденските празници! Неповторимо е усещането човек да следва търпеливата колона от поклонници, които бавно, стъпка по стъпка, изкачват Хълма на кръстовете. А туристите продължават да носят от всички кътчета на земята интересни по форма и размер християнски реликви, чиито брой отдавна надхвърля 200000!

Ако за нас Литва е предимно столицата Вилнюс, писатели като Томас Ман много отдавна са открили Страната на спокойствието. Известният носител на Нобелова награда нарича селцето Нида „най-прекрасното място на земята” и след славата на романа „Буденброкови”, си купува място в Нида. Построява къща. Там работи необезпокояван върху творбата „Йосиф и неговите братя”. Сега домът на писателя е превърнат в музей.

Нида наистина е удивително място: дълга пясъчна ивица, така наречената „Куршска коса”. а от двете страни – вода. Има много легенди как е възникнало това необикновено творение на природата. Ще чуете приказни истории за великани, рибари, хубавици, богини… Може да си направите снимка край скулптурата на богинята Юрате. Да послушате трогателната легенда за любовта й с красивия рибар от сушата Каститис, на когото показала подводния си кехлибарен дворец. Любовта между богиня и простосмъртен силно разгневила върховния бог Перкунас. Той разрушил кехлибарения замък, убил младежа и приковал завинаги Юрате. Тя, разказват литовците, продължава да тъгува, а сълзите й се превръщат в скъпоценни кехлибарени капки, които и днес хората намират по брега. Най-големите щастливци откриват дори капки син кехлибар, изключително красив, много рядък и ценен, затова пък е знак за щастие в любовта и за късмет във всичко.

Не само за Тюркоазената църква, за още много литовски храмове и интересни места ще ни разкаже пътешественикът Георги Христов.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна