Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на петролните цени след отслабване на напрежението в Близкия изток

Днес петролните цени задълбочават своя спад от предходната сесия на търговия на фона на отслабване на напрежението в Близкия изток, след като Саудитска Арабия обяви край на едномесечната кампания на въздушни удари в Йемен срещу бунтовниците хути, които окупираха голяма част от страната.

Опасенията, че въздушната военна офанзива в Йемен може да причини проблеми с доставките на петрол от Близкия изток, доведоха през последните няколко седмици до ръст на цените на петрола с близо 10 долара за барел. Но надеждите за отслабване на напрежението в региона и последните седмични данни на Американския петролен институт от снощи за ръст на петролните запаси на САЩ с 5,5 млн. барела (при прогноза за повишение с 2,5 млн. барела), доведоха до понижение на цените на "черното злато".

Сега фючърсите на петрола сорт "брент" с доставка през юни се понижават с 0,81% (с 50 цента) към 61,58 долара за барел, след вчерашен техен спад с 1,27 долара. Аналогичните фючърси на американския лек суров петрол се понижават с 1,1% към 56,00 долара за барел, след като във вторник търговията приключи с понижение от 1,12 долара.

Участниците на стоковите борси ще следят с интерес днешните седмични данни за петролните запаси в САЩ на Енергийната информационна агенция (от 17:30 ч.).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна