Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награда "Шофар" за програма "Христо Ботев"

| обновено на 27.04.15 в 09:56 БНР Новини
Председателят на ОЕБ „Шалом" - Максим Бенвенисти, връчва наградата "Шофар" на директора на програма „Христо Ботев" на Българското национално радио.
Снимка: Михаела Катеринска

Всяка година председателят на Организацията на евреите в България „Шалом" връчва своя награда за принос в развитието на българското общество, културата и науката и дейности, популяризиращи уважението, толерантността и разбирателството, позитивно представящи страната ни. Тази година наградите "Шофар" се връчват за 12-и пореден път в категориите "За цялостен принос в развитието на еврейската общност в България", "За утвърждаване на еврейската култура, наука и ценности", "За доброволческа дейност" и "За толерантност". На 26 април председателят на ОЕБ „Шалом" - Максим Бенвенисти награди програма „Христо Ботев" на Българското национално радио.
Шофарът е рог на дива пустинна коза, живееща в скалистите и пустинни райони на Израел, чийто звук се използва от 1200 години преди новата ера като сигнал за различни ритуали, разказа председателят на Организацията на евреите в България Максим Бенвенисти, който връчи наградата на директора на програма „Христо Ботев“ Стефан Димитров. Постепенно звукът на шофара става символ на важни събития в живота на евреите. Когато чуе звука, човек се замисля за това какво е направил, къде е сгрешил. Идеята е, че шофарът буди съвестта и подтиква към размисъл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна