Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Романът „Музеят на необикновените неща“ провокира фотографски конкурс

Снимка: БГНЕС

Романът „Музеят на необикновените неща“ на Алис Хофман толкова впечатлява екипа на Издателство „Кръгозор“, че те организират конкурс за фотография на тема „Необикновеното в обикновените неща в моя град“. Финалистите са 20.

Изложбата ще бъде открита утре вечер в НДК от 18.30 часа.

Получихме над 200 фотографии. Бяха страхотни, имаше някои като приказка- гледаш и мислиш, че е рисунка. Имаше две изумително впечатляващи от София и Велико Търново. Не можах да ги позная, изглеждаха като картина, сподели впечатленията си в предаването „Хоризонт до обед“ Анжела Кьосева – главен редактор на Издателство „Кръгозор“.

Тя каза, че с някои от авторите на фотографиите ще запазят контакт и ще се опитат в бъдеще с някои от снимките да направят корица на книга.

Романът „Музеят на необикновените неща“ печели признанието на американските историци, казва още Анжела Кьосева:

Книгата ни връща в началото на 20-и век в Манхатън, в Кони Айлънд. Когато човек се връща назад във времето вижда, че ние живеем в доста по-добри времена, няма значение какви жестокости чуваме всеки ден. Хората са станали по-добри, просто информацията, която имаме, ни кара да обръщаме внимание на тази проявена жестокост. В началото на 20-ти век са показвали хора с дефекти, представяйки ги като чудеса, като жената с брада и мустаци.

Главният редактор на „Кръгозор“ споделя, че романът показва как фотографията е била приемана несериозно до момент, когато тя се превръща в изкуство.

Разговорът с Анжела Кьосева можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна