Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спечелете билети за „Хубавата Елена“


В Националния музикален театър „Стефан Македонски“ тече усилена подготовка за премиерата на оперетата „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах на 30-и април.

Това е десетата постановка на „Хубавата Елена“  на сцената на театъра.  Творбата ще бъде представена в редакцията на Макс Райнхард и Ерих Корнголд. Две от най-ярките звезди на трупата ще превъплътят в ролите на Елена и Парис – сопраното Валентина Корчакова и тенорът Пеньо Пирозов. Освен тях своя дебют в тези роли ще направят и мецосопраното Йоана Кадийска  като Елена и тенорите Стефан Петков и Денко Проданов като Парис. В ролята на рогоносецът Менелай ще се представи още един любимец на почитателите на оперетата – Александър Мутафчийски, а това е и неговата първа изява като асистент–режисьор. Ролята на жреца Калхас е поверена Христо Сарафов и Николай Борисов.

Постановчик на спектакъла е Марио Николов, за когото това е първи режисьорски прочит на шедьовъра на Жак Офенбах. Диригент–постановчик е Юли Дамянов. Сценографията е на Николай Николов, костюмите на Цветанка Петкова – Стойнова, хореографията – на Светлин Ивелинов и Антоанета Алексиева.

С проблематиката, която третира - манипулацията, оперетата „Хубавата Елена“ е абсолютно актуална и днес. Това е един съвременен спектакъл и по отношение на изразните средства. Ще видите много интересен визуален дизайн. Разбира се, аз съм един класически възпитан творец - уважавам класическата музика и класическата драматургия. За мен музиката е еманация на духа, едно извисяване над ежедневието! Ако хората излязат от нашия спектакъл развълнувани, това ще бъде най-голямата награда за нас, сподели режисьорът Марио Николов в интервю за предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“.

В звуковия файл чуйте цялото интервю на Росица Кавалджиева с Марио Николов.

Българското национално радио Ви дава шанса да бъдете сред публиката на спектакъла на оперетата „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах на 7-и май от 19 часа в НМТ „Стефан Македонски“ с билети - подарък от предаването на програма "Хоризонт" за музикално-сценични изкуства "Каста дива" /неделя 22-23 ч./. Можете да заявите Вашето желание за участие в томболата на електронната поща castadiva@bnr.bg до 30-и април. Томболата ще бъде изтеглена в предаването на 3-и май. Пожелаваме Ви късмет!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна