Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Кристиан Драпо откри как стволовите ни клетки мигрират в тъканите и обновяват организма ни

Снимка: www.medpedia.ru

Неврофизиологът, учен и изследовател д-р Кристиан Драпо, който работи с екипа си във Флорида, САЩ, направи гениално откритие – как собствените ни стволови клетки се отделят от костния мозък през целия ни живот, мигрират в тъканите и обновяват организма ни. Това става с още по-голяма сила при активен спорт и строг хранителен режим.


Въз основа на своето откритие, д-р Кристиан Драпо и неговия екип разработват капсули - хранителна добавка, с екстракт от водорасли и някои други вещества, които стимулират освобождаването на стволовите клетки. След това организмът решава къде и как да ги насочи. Революционното е в това, че тези наши стволови клетки подпомагат възстановяването на други - мъртви вече клетки в органите и системите на организма и подпомагат оздравителния процес при някои заболявания, смятани от науката за нелечими. Питахме тогава д-р Драпо, означава ли това, че сме на път да победим болести като Паркинсон и Алцхаймер например, които увреждат нашия мозък:

За съжаление ние не сме правили конкретни изследвания върху точно тези заболявания, но пък имаме други публикувани случаи, при които нашия продукт е дал оздравителен ефект върху отделни пациенти. Отново уточнявам, става дума за индивидуални случаи, но сме работили над такива с Паркинсон, инсулт, инфаркт, ревматичен артрит. Това са интересни и многообещаващи случаи, които досега са описани, но не са достатъчни, за да се направи обобщаващ извод - "да" - вземайте продукта и ще получите този и този ефект.

Необходими са още клинични проучвания и демонстрации, за да може да си позволим да заявим това смело. Но при всички случаи, до момента, сме наясно, че освобождаването на стволови клетки от костния мозък в кръвта действително подпомага възстановяването на тъканите в човешкия организъм. Въз основа на нашите наблюдения, наскоро започнахме проучване на около 1000 души по целия свят. То е свързано с ранните стадии на диабета и така ще покажем каква е еволюцията на това заболяване и как то се влияе от употребата на този продукт.

Как освобождаването на тези стволови клетки може да действа оздравително на нашите тъкани и органи, обясни д-р Драпо:

Процесът е свързан с това, че се отделят повече стволови клетки от костния мозък, които след това мигрират чрез кръвообращението и се насочват към увредените тъкани, където се трансформират в клетки от тези тъкани и по този начин помагат тъканта да регенерира, да се възпроизвежда. Например, ако пациентът страда от диабет, тези стволови клетки се насочват към панкреаса и там вече се превръщат в клетки, които произвеждат инсулин, стават клетки на панкреаса. И по този начин подпомагат регенерацията. Вече имаме такова публикувано изследване - експеримент с мишки, при който новият екстракт доказано подпомага обръщането на процеса при диабетната болест в рамките на 5 -6 седмици.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна