Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белокрила, артистична, традиционна и модерна Европа, с Пилзен – градът от Чехия, избран за Европейска столица на културата през 2015 година

БНР Новини
Снимка: pilsen.eu

Денят на Европа може да премине съвсем различно от познатите дискусии, хепънинги и концерти. Как изглежда един белокрил маршрут, от Мрежата на европейските села на белия щъркел? Ще ви дадем красноречив пример как фестивалът на белия щъркел в българския Белозем накара местните хора да повярват в силата на екологичния и селски туризъм. Природата и хората могат да съжителстват в хармония, доказвайки за пореден път силата на устойчивото развитие.

Фестивалът на белия щъркел в село Белозем, Пловдивско ще се открие на 16 май 2015 г.             (снимка: БГНЕС)
А каква необикновени история за щъркела-помощник е съхранена в родовата памет на една старинна чешка фамилия, чийто прадядо е бил рицар? Ще чуем преданието, което ни разказва Катерина Хуртаева, директор на Чешкия институт в София. И още прелюбопитни тайни, скрити в дълбоки подземни коридори, ни очакват по време на нашето радио пътешествие из Чехия.
Поднасяйки ви различен поглед и възможност за посоки, ще откриете за себе си Пилзен. Чешкият град, избран за Европейска столица на културата за 2015 г. през цялата година предлага богата програма с над 600 прояви. В тях има места и за ...вкусни традиции. Кое е типичното чешко ястие? Колко вида кнедли има и от какво са направени? Може пък да намерите най-неочаквани прилики между родопския пататник и културното кулинарно наследство на старите чешки майстори. Или пък защо не, в тази толкова различна, интересна и уютна Европа, да си набележите екскурзия до нашенското село Баница, където провеждат Празник на баницата. Не бързайте да си кажете: „Какво толкова, баница!” Там се състезават над 100 вида традиционни баници. И всяка година нарастват мераклиите да завъртят кулинарен специалитет от своето родно място, да премерят сили в конкурсната програма, пък и да опитат. Което туристите не пропускат да направят! Има защо!



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна