Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Халаф: България е единствената страна в света, в която Катар не е инвестирала и долар

Трайчо Трайков: Катарските капитали търсят премиум съотношение между риск и възвръщаемост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Единствената държава в Европа, а и в света, в която катарците не са успели да направят инвестиция и за един долар – това е България. От 3-4 години в държавата има посолство на Катар и няма никакво икономическо развитие между страните. Нещата опират до самата България и нейните институции. Това коментира пред "Хоризонт" в предаването "12+3" журналистът Мохамед Халаф: Правителствата трябва да бъдат по-активни, а не само да разговарят. Пари никой не дава даром. Инвеститорите искат икономически обосновки.

За да дойде катарски газ до нас, трябва да се изгради българо-гръцки интерконектор и терминал за втечнен газ, какъвто проект съществува от 2012 година. Когато инфраструктурата е налице, става дума за икономически преговори. Неразработените икономически територии за България са именно към страните извън ЕС, и към тях трябва да се насочим – Близкия изток, Азия, Африка. Затова посещенията в Катар трябва да продължат, каза бившият министър на икономиката Трайчо Трайков за проектодоговореностите на българската делегация в Катар и допълни:

Катар е не само една от най-богатите държави, а и една от страните с най-много свободни капитали близо до България и извън Европейския съюз. Напълно оправдано е да се поддържат добри отношения между страната ни и Катар. Тя е и една от най-големите износители на втечнен газ в света.

Трайков уточни специфичните инвестиционни изисквания и очаквания на Катар: Катарските капитали търсят премиум съотношение между риск и възвръщаемост. Очаква се гаранция за инвестицията от страна на държавата и изискване за голяма възвръщаемост.

Интервютата на Снежана Иванова с Мохамед Халаф и с Трайчо Трайков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна