Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Умирам за България”

Това са последните думи на Владимир Заимов - твърди Борислав Дичев, автор на едноименната книга, посветена на делото и името на генерал Заимов. Политическите спекулации, наслоени през годините, наистина са много - само за „предсмъртните думи” на генерала са известни около 20 версии.

СнимкаКнигата на Борислав Дичев обаче не е просто поредното четиво, което налага поредните собствени интерпретации за историческите събития и по-специално - за един скандален (и до ден днешен) съдебен процес, завършил със смъртна присъда и светкавичен разстрел. Всички документи в тази книга се публикуват за първи път, което я прави по своему уникална.

Издателите и създателите на „Умирам за България” си поставят за цел да завършат делото на дъщерята на ген. Заимов - Клавдия Заимова, като се придържат към нейните принципи за възстановяване на историческата памет. Документалните материали в книгата са събирани почти четири десетилетия. Основната част от тях са издирени от Клавдия Заимова, която
по ирония на съдбата умира на 1 юни - датата на разстрела на своя баща.

В „Артефир” гостува Доротея Монова, издател на книгата „Умирам за България”. В репортаж от премиерата й ще чуете и нейния автор Борислав Дичев.


Горещи теми

Войната в Украйна