Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се ФИФА да избере своя нов президент

| обновено на 29.05.15 в 17:49

Членовете на ФИФА гласуват днес за следващия президент на международната футболна федерация. Около 19 часа българско време се очаква да бъдат ясни резултатите от вота.

Президентът на ФИФА Сеп Блатер откри Изборния конгреса на организация с призив за обединение. По думите му арестите по подозрения в корупция на високопоставени служители на организацията са "отприщили буря", но за да бъде преодоляна тя, трябва да има отборен дух. По-рано той отхвърли призивите за оставка и ще се надява да бъде избран за пети мандат. Единственият му съперник за поста е йорданският принц Али бин ал Хюсеин.

Блатер видя заговор в арестите, които се случиха едва два дни преди началото на конгреса. Според него времето на акцията не е подбрана случайно и като отговорни за нея Блатер посочи две държави. Той не назова техните имена, но за запознатите стана ясно, че става дума за САЩ и Великобритания, защото те са най-големите губещи от световните първенства през 2018 и 2022 година. 

Подобно мнение изяви и президентът на Русия Владимир Путин: Това нас не ни касае, но, естествено, имам своето мнение по въпроса. В петък ще се проведат изборите за президент на ФИФА и г-н Блатер има всички шансове да бъде избран. Знаем за натиска, на който беше подложен, с цел да бъде отменено световното първенство в Русия през 2018 година. Тези арести изглеждат много странни. Те са поръчани от САЩ по обвинение в корупция. Чия корупция? Може да предположи, че някои от чиновниците на ФИФА е нарушил нещо, но какво общо има това със САЩ? Тези хора не са американски граждани. Това е един явен опит САЩ да разпространяват своето правораздаване в другите страни. Това е явен опит да се попречи на избирането на Блатер за президент на ФИФА.

Министърът на спорта Красен Калев коментира: Корупцията навсякъде е тежко явление и трябва да се изкоренява. По най-високите върхове на световния спорт и елит това нещо се среща. Нека да коментираме след края на разследването.

Конгресът в Цюрих се провежда в разгара на мащабния корупционен скандал, при който бяха задържани седем висши служители.

Междувременно бившият вицепрезидент на ФИФА - Джак Уорнър, напуснал затвора в Тринидад и Тобаго с линейка, предаде Ройтерс. Той се предаде на властите в карибската държава в сряда и му беше определена гаранция от близо 400 хиляди щатски долара. В американски съд официално е внесено обвинение към девет души от ФИФА, сред тях и Уорнър, както и към пет други лица от ръководството на организацията, за корупция и пране на пари. 


Целия коментар чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени