Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спирането на тока в болницата в Радунци води до прекъсването му и в самото селище

Снимка: БГНЕС

Спирането на тока на болницата за белодробни болести в село Радунци довежда до прекъсването на електрозахранването и на самото селище, обясни пред "Хоризонт" сестрата Жечка Тодорова, която е представител на КНСБ: 

Селището и болницата сме с един електромер. Ние плащаме промишлен ток, макар и населено място. Не сме реагирали, защото такива са били разпоредбите на бившето ръководство. 

Тодорова описа ситуацията в здравното заведение: 

Вчера от 14.00 часа е спряно електрозахранването в болницата поради това, че има неплатени дългове към EVN. Това неплащане не е отсега. Това е от периода 2012 – 2013 година, когато не са превеждани никакви пари на EVN – Казанлък. В момента персоналът работи през нощта на газени лампи, газени фенери. Това касае и водоснабдяването на болницата и на селището Радунци, тъй като водата се подава с помпа, която се захранва с електрически ток. Когато няма ток, няма да имаме и вода и тогава не виждам какво ще стане в болницата и в селището.

Осен това искам да сигнализирам, че персоналът е болница Радунци не взима пари от декември месец 2014 година. От декември 2014 досега сме взели само един аванс през януари 360 лева и през февруари – 150 лева.

Много от хората почнаха да стават хипертоници от това, че ние водим дела – 40 души, бивш персонал и настоящ персонал, водим дела в Районния съд в град Казанлък и които сме ги спечелили за това, че ние не сме имали заплати от май 2012 до март 2014 година.

Управителят на болницата д-р Милко Димитров от своя страна обясни:

Бившето ръководство е направило опит със споразумение да изплаща всеки месец по 8 хиляди лева. Това е в периода от септември 2013 година, но така или иначе не се е спазило това споразумение и прекъсва към края на годината. И от тогава задълженията, които са били в размери пак подобни на сегашното задължение – около 100 хиляди, повече от година продължи натрупването на задължение. Една от основните причини за тази година специално е липсата на всякаква субсидия от Министерството на здравеопазването по причина сключен договор между МЗ и НАП, на която търговското дружество е длъжник и основано на това постановление всички заработени суми в периода от януари месец докъм днешна дата са отклонявани към НАП и де факто към този момент за тази календарна година, вече шести месец, ние нямаме преведена нито една стотинка. 

Според него при това положение няма как да се преговаря за разсрочване на задълженията на здравното заведение: 

Няма как да преговаряме. Аз лично се познавам с г-н Янков – прокурист към Електроразпределение – Пловдив, EVN, но кажете как да се споразумяваме, когато, където и да бръкнеш, няма стотинка. 

Д-р Димитров обясни, че е изпратил писмени въпроси до премиера Бойко Борисов във връзка със сегашната ситуация: 

Много пъти съм правил опити, включително последния ми опит е към министър-председателя, на който преди около 4-5 дни изпратихме в писмен вид малко уводни исторически данни със съответно зададени въпроси.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна