Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Таралежкова: Възпрепятства се ефективното прилагане на инструментите на пряката демокрация

Снимка: БГНЕС
Съществуват твърде високи прагове както пред събирането на подписи за инициативи, така и при гласуването. Те възпрепятстват ефективното прилагане на инструментите на пряката демокрация. Така Ива Таралежкова, която е председател на Управителния съвет на форума "Гражданско участие“, разкритикува сегашното законодателство. Тя отправи предложения към внесените законопроекти:

Основното ни предложение е намаляването на изискването за кворум за участие в референдумите. Предлагаме да се намали изискването за събиране на подписи за упражняване на гражданската инициатива. Считаме, че трябва да се увеличи времето за събиране на подписи. Според нея трябва да се намали количеството на личните данни, предоставяни от гражданите, когато се прави подписка.

Политологът Антони Гълъбов коментира, че "замъгляващата" кампания за референдума е започнала преди разяснителната: Това е изключително сериозен проблем. Ние обсъждаме прага на валидност на референдума, приемайки априори, че българският гражданин не иска да участва в подобен тип политически и демократични инициативи. Това до голяма степен е резултат от начина, по който се формира общественото мнение.

Депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на правната комисия в парламента Десислава Атанасова, коментира: Днес в рамките на времето до 18 часа от партия ГЕРБ ще бъдат направени предложения, които в голямата си част ще удовлетворят очакванията на гражданското общество.

Мненията бяха част от провелата се в четвъртък конференция в София на тема "Пряката демокрация в България – възможности и перспективи". Там депутати, представители на местната власт и неправителствени организации обсъдиха темата за референдума.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна