Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успех за българската графика в Полша

Снимка: hg-iliapetrov.com

Успех за българската графика в Полша. Там беше представен проектът "Силиграфията – учебен процес и творческа практика от 10 години в България" на специалност "Графика" в Националното училище по изящни изкуства "Илия Петров" в София и на Националната художествена академия. Ръководител на проекта, който е представен в Полша е д-р Снежина Бисерова, преподавател в НУИИ и в Художествената академия.

В предаването "Хоризонт до обед" тя посочи, че Полша е страна с изключителни традиции в областта на графиката, плаката и графичния дизайн, а връзката между българската и полската художествена школа е отдавна:

Постиженията са неоспорими от почти столетие насам. В периода, когато се формираше българският плакат, между 40-те и 50-те години на миналия век, полска изложба-графика е предизвикала фурор на плакатното изкуство и в последствие е допринесла в голяма степен за формиране на естетически възгледи и вкусове у много завършващи тогава и формиращи бъдещето си на плакатисти – художници.

От 10 години датира връзката между двете страни в художественото обучение по графика. Оттогава български ученици участват ежегодно в международното биенале по графика в полския град Торун, което печелят традиционно.

Всяка година там се представят около 12 хиляди участници.

Тази година сред участниците е и ученичката от НУИИ "Илия Петров" Людмила Отозбирова:

В Полша видях, че наистина се формират едни от главните световни тенденции в графиката. Освен в графиката, те имат традиции в дърворезбата и пластиката.

Там е представен и проектът "Силиграфията – учебен процес и творческа практика от 10 години в България". На лекция и уъркшоп е представена новата нетоксична графична техника силиграфия пред преподаватели, студенти и творческата общност на Университет "Мария Кюри-Склодовска" – Люблин, Полша.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна