Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на бойната слава в Ямбол привлича все повече посетители

Снимка: Музей на бойната слава

Музеят на бойната слава в Ямбол се радва на засилен интерес през последните месеци. В колекцията има както редки военни експонати, така и архивни документи с изключително историческо значение.

Музеят беше открит преди две години и се намира на мястото на бившето военно поделение, известно като "пионерските казарми". В експозицията, която се обогатява непрекъснато, са представени всякакви видове оръжия, военни униформи, много фотоси и документи. Последният експонат е щурмови хеликоптер МИГ-24, произведен в Русия за войната в Афганистан и няколко десетилетия е част от въоръжението на българската армия. Най-голям интерес обаче продължава да предизвиква един от шестте запазени в света танкове - Як-Панцер-4, разказва директорът на музея, подполковникът от резерва Милчо Начев:

Германците са го използвали за борба с танковете и за това е наречен "танкоубиец". Извеждали са го на предната позиция за стрелба с право мерене. Тъй като е по-нисък, по-лесно се е маскирал и е бил "танкоубиец" на руските танкове.

Над 1500 са посетителите само от началото на годината. Цената за ученици и студенти е 2 лева, но всички могат да се възползват от дните на отворените врати, които Общинският музей организира около всички официални празници. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна