Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на петролните цени с над 2% към тримесечни дъна след новината за историческо споразумение за ядрената програма на Иран

Цените на петрола се понижават с над 2%, достигайки тримесечни дъна след новината, че Иран и шестте световни сили са постигнали историческо споразумение за ядрената програма на Техеран. Споразумението включва отслабване на санкциите спрямо Иран и постепенно повишение на иранския петролен износ.

Фючърсите на петрола тип "брент" с доставка през август се понижават с 2,11% към 56,63 долара за барел, докато тези на американския лек суров петрол се понижават с 2,13% към 51,03 долара за барел, достигайки най-ниски нива от средата на април.

Анализатори посочват, че ще отнеме доста месеци (до края на настоящата година или дори до средата на 2016-а година), преди Иран да възстанови напълно своя капацитет на износ на "черното злато", ако в скоро време има действително отслабване на санкциите спрямо Техеран. Но според тях, дори и само слабо първоначално повишение на иранския петролен износ ще бъде достатъчно за по-нататъшно сериозно понижение на цените, тъй като пазарите на петрол вече имат пренасищане на предлагането над реалното търсене с около 2,5 млн. барела на ден.

Наложените преди години санкции спрямо Иран ограничиха износа на негов петрол до едва малко над 1 млн. барела на ден. Евентуално спазване на постигнатото историческо споразумение обаче може да доведе в рамките на година до повишение на петролния износ от Ислямската република до 60 млн. барела на ден, показва последно проучване на агенция Ройтерс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна