Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Д. Григорова: Украйна е примерът как форсирано може бъде подчинена и разградена една държава

Снимка: БГНЕС

Нестабилността в Украйна ще бъде хронична и е далече времето, когато тя ще бъде регулирана. Украйна в момента е протекторат. Тя е примерът как форсирано може бъде подчинена и разградена една държава от американски и транснационални компании. Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" доц. Дарина Григорова и коментира активизацията на "Десен сектор" в страната:

Там има колониална администрация. Има синхрон между ежедневните обстрели на Донбас и всички т.нар. "доброволчески отряди", които искат да оцелеят и да не дадат оръжието си на властите.

Отцепване на Западна Украйна едва ли ще има. Това може да се случи с натиск отвън. Там няма държава, а протекторат на държава и продължава преследването на всички политически противници, които дори само гласно озвучават различна гледна точка.

"Амнести Интернешънъл" мълчи, глухоняма е. Това са класически затворници на съвестта. Продължават убийствата на журналисти и няма никаква реакция. Ситуацията е поразяващо анархистична.

Минските споразумения не се спазват и ситуацията е Украйна може да продължи да бъде нестабилна дълго време:

Октомври месец ще има избори, но двете зони в Донбас за изолирани и няма да участват. Поправките в Конституцията за специалния статут на Донбас също са имитационни.

Според доц. Григорова Русия се опитва да регулира ситуацията по дипломатически път и допълни:

Украйна е примерът как форсирано може бъде подчинена и разградена една държава от американски и транснационални компании. В един момент Украйна ще престане да бъде транзитна държава. Русия от това ще се опита да се отскубне и да може да я заобикаля.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна