Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Чуков: Атентатът в Суруч беше стратегически, но нямаше как да остане без последствия

Снимка: БГНЕС

Плановиците на "Ислямска държава" са си направили крива сметка за толкова силна реакция. Това каза за предаването “Нещо повече“ арабистът Владимир Чуков, който коментира обстановката в Близкия Изток, която рязко се промени след терористичния акт в Суруч:

Атентатът в Суруч беше стратегически – "Ислямска държава" се опита да пренесе битката с кюрдите от Северна Сирия на територията на Южна Турция, а това е нещо, което очевидно нямаше как да остане без последствия.

Според Чуков развитието на въпроса не е толкова във външнополитически аспект, колкото в вътрешнополитически аспект за самата Турция. Той припомни, че партията на Реджеп Ердоган - Партията на справедливостта и развитието, загуби своето абсолютно мнозинство именно благодарение на възхода на кюрдите:

Кюрди има в Турция, кюрди има и в Ирак, но кюрди има и в Сирия – те по някакъв начин са свързани, особено турските и сирийските кюрди. И особено чрез Работническата партия на Кюрдистан, известна като ПКК, която е обявена за терористична организация
.

Чуков подчерта разминаването, което се получава по отношение на кюрдите, между Турция и САЩ:

Има съществено разминаване между Анкара и Вашингтон – САЩ са най-способната армия, която може да разгроми терористите от "Ислямска държава", докато за Турция - те са лошите. Има една много интересна ситуация – турските националисти са сезирали Върховния съд в страната, по силата на който искат да обявят прокюрдската партия за незаконна, а това е нещо, което ни връща в едни стари времена. 

Целия анализ на арабиста Владимир Чуков чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна