Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На фокус: литературата на НРБ

Наистина е удивително да наблюдаваш как литературни текстове, които са ни се стрували десетилетия все пак близки, стилово едва ли не изравнени, принадлежащи към една и съща литературна култура, изведнъж радикално се раздалечават. Виждаме ги вече като явления от съвсем различни литературни пространства, едните четем отново и отново, а другите са останали някъде назад, в историята. Кога е станало това? Пита се проф. Михаил Неделчев в началото на своята нова книга, наречена „Ефектът на раздалечаването”.
Какви са били литературните процеси у нас от началото на 60-те години на XX век до средата на 80-те? Защо автори като Иван Теофилов, Константин Павлов, Биньо Иванов, Николай Кънчев, Христо Фотев, Екатерина Йосифова, Иван Цанев успяха да преминат във времето до днес и творчеството им да остане с високата си стойност, сякаш недокоснато от промените, които преживяхме, а други писатели, далеч по-популярни навремето останаха като „и др.”?
Книгата е разделена на четири дяла и съдържа студии и статии по различни въпроси под съставителството на Пламен Дойнов – литературноисторическата реконструкция на соцреализма, алтернативните белетристични жанрове, различният прочит на Пеньо Пенев и Никола Вапцаров, „тихата лирика“ като противовес на идеологическото „гръмогласие“, личността на Никола Георгиев и влиянието, което оказва, знаковата и за литературата 1968 г. и също толкова важната 1989 г., а разбира се и любопитни спомени, допълващи богатството на картината на литературното време. Време, което ефектът на раздалечаването, дистанцията правят по-ясно.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна