Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христина Ангелакова представя "Моцартовите празници" в Правец

През месец август предстои 11-ото издание на Международния музикален фестивал „Моцартови празници“.

Създаден през 2004 г., фестивалът преминава от малката "бутикова" форма до впечатляващите издания на открита сцена през последните няколко години. Посветени на творчеството на музикалния гений Моцарт, фестивалните дни постепенно разширяват своята програма с отбелязването на световни годишнини. През 2015 г. „реверансът“ е към творчеството на Чайковски и Паганини, както и към френския художник импресионист Клод Моне.

Моцартовите празници ще приютят различните видове изкуства и музикални жанрове от 13-и до 16-и август на четири сцени - откритата сцена на Езерото, читалище „Заря 1895”, зала „Тера” на хотел  Риу Правец Ризорт и на площада пред Община Правец.

Официалното откриване на „Моцартовите празници” ще бъде на 13-и август на откритата сцена на Езерото със спектакъла операта „Вълшебната флейта” от Моцарт на Русенската опера под диригентството на маестро Ивайло Кринчев.

Втората вечер ще предложи на почитателите на симфоничната музика „среща под звездите“ с творчеството на Моцарт, Чайковски и Паганини с участието на виртуозния полски цигулар, носител на голямата награда от конкурса „Паганини” Мариуш Патира и Русенската филхармония под диригентството на маестро Жозе Мария Флоренсио /Бразилия/.

Специален акцент в програмата на фестивала е френската класическа музика,  която ще бъде представена на 14-и август. В зала „Тера” от 17 часа Клод Моне, Морис Равел и Клод Дебюси ще си поделят сценичното пространство в един вълнуващ филм-концерт с участието на руския пианист Илья Овчинников, младите и талантливи оперни певци Йоана Кадийска и Алек Аведисян. Балетни миниатюри, изпълнения на живо, театрален разказ и мултимедийни прожекции ще пренесат зрителите в изящната френска импресионистична атмосфера.

Моноспектакълът на Мария Елена Инфантино със заглавие „От Пиаф до Мамбо италиано”, посветен на 100-годишнината от рождението на легендарната френска певица Едит Пиаф, ще привлече вниманието на почитателите на нейното вечно изкуство в пиано-бара на хотел Риу Правец Ризорт същата вечер от 23 часа.

Богата артистична програма, създадена за децата на Правец и малките гости на фестивала, ще бъде представена на 15-и август от 11 часа на сцената на читалище „Заря 1895” в Правец. В матинето със заглавие „Фигаро харесва Моцарт и Росини” се предвижда и участие на самите малки зрители в конкурс за двойник на Моцарт и Констанца, в тематичното представяне на танца от епохата на Моцарт, както и в творческата задача за рисунка на герои на Моцарт.

Моцартовият „Реквием” ще прозвучи на 15-и август от 20.30 часа на сцената на Езерото. Музикално-танцово-театралният спектакъл на Русенската опера се подготвя специално за фестивала. Диригент ще бъде Карло Донадио /Италия/, режисьор - Огнян Драганов, хореографията е дело на Силвия Томова. Участват солистите Беса Лугичи /Косово/, Снежинка Аврамова, Николай Моцов и Ивайло Джуров.

Моцартовите празници ще завършат на 16-и август с традиционния гала концерт на площада пред Община Правец „Класика и поп” с участието на съзвездие от оперни изпълнители, хора и оркестъра на Русенската опера под диригентството на Жозе Мария Флоренсио. Концертът се посвещава на оперната прима Христина Ангелакова по случай нейния юбилей.

Христина Ангелакова ще бъде и специалният гост тази година в „Срещата с автограф”, която ще се проведе в същия ден от 17 часа, преди заключителния концерт, и на която ще присъстват нейни ученици, колеги и приятели от сцената, в работата и в живота. Всички почитатели на нейното изкуство ще могат да се срещнат с нея отблизо и да присъстват на необикновена прожекция, илюстрираща различните страници от богатата биография на оперната примадона. Режисьор на събитията е Христо Симеонов.

Чуйте в звуковия файл интервюто на Росица Кавалджиева с Христина Ангелакова в предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива“


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна