Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николина Ангелкова: Чувствам се горда като българка


На 24-ти юли с операта „Борислав“ на маестро Георги Атанасов беше открито юбилейното издание на оперния фестивал „Сцена на вековете“ във Велико Търново.

30 години след първата си оперна суперпродукция на Царевец – „Ивайло“ на Марин Големинов, акад. Пламен Карталов отново пресъздаде българска оперна творба, разказваща исторически събития, станали по тези земи. Тогава, през 1985 г., великанската стъпка, направена от големия български режисьор, е била наистина да осъществи оперен спектакъл сред естествената среда на кулите, бойниците, дворците и патриаршеския храм във вътрешния град Царевец. Сега, след 30 години фестивалът „Сцена на вековете“ донесе нова голяма стъпка за България. Град Велико Търново беше включен в новата Европейска платформа на фестивалните градове и предстои да бъде отличен на церемония в Париж на 27-и септември.

За поредна година на откриването на „Сцена на вековете“ чувах сред публиката около себе си разговори на най-различни езици, имаше много чуждестранни гости. Този път обаче най-интересно ми беше как се чувстваше българската публика, гледайки операта за смелия предводител на българската войска, спасил цар Иван Асен Втори от заговора на пленения в битката при Клокотница епирски император Теодор Комнин. Наблюдавах две момиченца в начална училищна възраст на редовете пред себе си – как внимателно следят с цялото си тяло какво се случва, потопени и в сценичното действие, и в хубавата лесно слушаема музика на маестро Георги Атанасов. Защото големият български класик, ученик на великия Пиетро Маскани, е написал операта „Борислав“ съвсем млад, това е първата му работа в оперния жанр. И така неусетно, с лекота, оперната вечер се превърна в един голям урок и по българска музика, и по родолюбие за тези две момиченца. Затова си мисля, че ще бъде добре акад. Пламен Карталов да постави „Борислав“ и в Софийската опера и колкото може повече български деца да я гледат!

Откриването на тазгодишната „Сцена на вековете“ се превърна и за нас, възрастните, в урок по родолюбие и национално самочувствие!

Толкова се развълнувах, когато започна операта „Борислав”! Връща ме към историята на България с огромно вълнение, с чувството за това каква велика държава сме били… Много ми харесва спектакълът! Абсолютно признат майстор е акад. Пламен Карталов и бих искала да му благодаря за всичко това, което прави, за да популяризира оперното изкуство! Трудно намирам думи да изразя колко се гордея с това, което се случва тази вечер, сподели министърът на туризма Николина Ангелкова, която беше сред публиката на Царевец.

Чуйте в звуковия файл репортажа на Росица Кавалджиева и разговора ѝ с Николина Ангелкова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна