Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Каста дива" гостува на "Варненско лято" и "Опера в Летния театър"

Летен театър - Варна
Представете си синята морска шир, топлото златно слънце и белите силуети на чайките, прелитащи из града...
 

Във Варна продължават музикалните фестивали „Варненско лято“ и „Опера в Летния театър“, на които гостува предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива“.

Първият звуков файл ще Ви пренесе в музикалната атмосфера на очарователните три вечери с ренесансова и барокова музика в Градската художествена галерия. В концерта на ансамбъл Les Ambassadeurs ни посрещнаха с думите: Добре дошли в Париж! Les Ambassadeurs бяха съставили красива програма „Парижки виртуози“, илюстрираща музикалния живот в сърцето на Европа в средата на ХVIII-и век. Тя започна и завърши с двата най-блестящи Парижки квартета на Телеман в изпълнение на целия ансамбъл, а между тях имаше надсвирване - флейтистът Алексис Косенко се изяви със Соната от Мишел Блаве, цигуларката Зефира Вълова ни поднесе Соната на Льоклер, а изпълнителят на виола да гамба Еманюел Балса ни представи пиеси от Антоан Форкьоре, които са сред последните творби от златния век на този инструмент преди залязването му и развитието на съвременното виолончело. Ръководителят на ансамбъла Les Ambassadeurs Алексис Косенко добави няколко щриха от епохата и тези кратки разкази направиха още по-интересно и приятно преживяването в Париж в средата на ХVIII-и век.

Музикално пътешествие във времето на Йохан Себастиан Бах и неговите синове ни предложи испанският ансамбъл „Льо тандр амор“, а унгарският ансамбъл „Маркиз“ – вълнуваща вечер с „Тайния език на ветрилата“ в бароковата епоха. Препълнена беше залата на Варненската Градска художествена галерия и за трите концерта с ренесансова и барокова музика. Представете си – билетите свършваха от предишния ден и имаше опашки Търси се! За пореден път се убедих, че когато един музикален продукт е качествен и добре представен, за него има публика и още как!

Вторият звуков файл ще Ви разкаже за премиерата на операта „Адриана Лекуврьор“ от Чилеа . Събитието се очакваше с голям интерес - първо заради звездния състав солисти, поканени от Варненската опера! В главните роли гледахме български оперни певци със световна кариера – Цветелина Василева беше завладяваща Адриана Лекуврьор, Иван Момиров изгради ярко образа на Маурицио. Достойно им партнираха Даниела Дякова и Евгений Станимиров като Принцеса и Принц ди Буйон. Голям интерес предизвикваше също и фактът, че постановката е копродукция на Варненската опера и Македонската национална опера в Скопие. Режисьорът Деян Прошев, който е директор на Македонската опера, и художниците Александър Златович и Весна Радович от Сърбия ни поднесоха класически спектакъл. Красотата, която струеше от сцената, вплетена в естествения декор на Летния театър във Варна, създаде много приятно преживяване в лятната вечер!

Третият звуков файл ще Ви срещне с една прекрасна двойка на балетната сцена и в живота - солистите на Сибирския държавен балет Олеся Алдонина и Демид Зиков. Варненската публика и гостите на морската ни столица ги аплодираха в препълнения с публика Летен театър на премиерата на балета „Ромео и Жулиета” на Прокофиев. Те са „дясната ръка” на художествения директор на Държавния театър за опера и балет в Красноярск Сергей Бобров, който е и главен балетмайстор на Варненската опера от миналата година. Като негови асистент-хореографи Олеся и Демид също работят с балетните артисти на Варненската опера и вече вплитат в речта си доста български думи, както ще чуете в интервюто на Росица Кавалджиева с тях. В него разказват за пътя си в света на балетното изкуство, за любимите си роли, както и за днешния облик на великата руска балетна школа.

В четвъртия звуков файл Ви предлагаме поглед „зад кулисите” – върху работата на мениджъра, който прави фестивала за нас – публиката. Директорката на Варненска опера и балет г-жа Даниела Димова разказва за международните копродукции в програмата на „Опера в Летния театър”, както и за предстоящото гостуване на трупата на Варненската опера на сцената на фестивала Аспендос в Турция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна