Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-добрият Фалстаф в света гостува в „Каста дива”

| обновено на 21.08.15 в 23:50
Водещата Росица Кавалджиева и баритонът Кирил Манолов


Преди броени дни баритонът Кирил Манолов се превъплъти с голям успех в главната роля в операта „Фалстаф” на Верди на Музикалния фестивал в Равена /Италия/. Знаменитият диригент Рикардо Мути определи българския оперен певец като новия най-голям Фалстаф в целия свят.

Кирил Манолов пристигна в България за спектакъл на Бургаската опера – „Аида” на Верди на 13-и август, и за участие в заключителния гала концерт на Международния музикален фестивал „Моцартови празници” в Правец на 16-и август. Големият български баритон беше специален гост и в Българското национално радио – в предаването на програма "Хоризонт" за музикално-сценични изкуства „Каста дива”.

Чуйте в звуковия файл споделеното от оперния певец за работата му с маестро Рикардо Мути, за любимата му оперна сцена в Парма и за най-хубавото място в света.

Кирил Манолов е носител на престижни награди от конкурси за млади оперни певци в София, Виена, Варшава, Барселона и Бреша. Богатият му репертоар включва ролите на Набуко (Набуко), Симоне Боканегра (Симоне Боканегра), Амонасро (Аида), Марсел (Бохеми), Енрико (Лучия ди Ламермур), Жорж Жермон (Травиата), Ренато (Бал с маски), Фигаро (Севилският бръснар), Дандини (Пепеляшка), Фалстаф (Фалстаф), Ескамилио (Кармен), Жерар (Андре Шение) и т.н.

През 2010 г. участва като Фалстаф в Операта на Висбаден. През следващите няколко години името му не слиза от афишите на този оперен театър – пее във „Фалстаф”, „Луиза Милер”, „Севилският бръснар”, „Симоне Боканегра”, „ Дон Паскуале”, „Аида”. Гостува и в Операта в  Кьолн, в Хановер, Есен, Вупертал, Нюрнберг, Дармщат, в Дойче опер в Берлин. Заедно с успехите на немските оперни сцени следват все повече ангажименти в Италия - в Равена, Лука, Парма, Пиаченца, в Римската опера.

През месец октомври 2015 г. му предстои дебют в ролята на Саид от операта „Корсар” на Верди на сцената на Театро Реджо в Парма. През март 2016 г. ще гостува в Римската опера в Триптиха на Пучини – в ролята на Джани Скики в едноименната опера и като Микеле в „Мантията”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна