Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ивайло Дичев: Движението е наше право и това е част от модерната епоха

Деница Сачева: Засега България не се намира в голяма имигрантска криза

Б. Маринков: Медийното послание, отправено от Сърбия, Македония и Унгария, цели разглеждане на сериозния имигрантски проблем на европейско ниво

Снимка: БГНЕС

В момента България не се намира в голяма имигрантска криза и опасност, за каквато националистическите организации съобщават. Това коментира пред "Хоризонт" в предаването "12+3" правозащитникът Деница Сачева:
 

Имигрантският поток ще продължи, вероятно още доста време, защото причините за този процес са много дълбоки. По решаването на проблемите и конфликтите в държавите, от които бягат хората, не се работи или поне не се вижда достатъчно сериозен напредък.

България трябва да води активна политика по отношение на бежанците. У нас се изгради определен капацитет. Бежанският поток през България е много голям, той е почти 15 хил. души, но същевременно наплива в Европейския съюз е над 370 хил. души. Да не говорим за 2 млн. души, напуснали родните си места и в момента се намират в Турция. България в никакъв случай не се намира в голяма криза и опасност, за каквато националистическите организации алармират. Ситуацията изисква сериозна активна външна политика от страна на ЕС. Докато няма реално решение на тези въпроси между САЩ и ЕС, няма как да спре бежанският поток.

Политиките на национално ниво трябва да бъдат в посока на приемане на хора, които искат да се интегрират в дадена страна, заяви проф. Ивайло Дичев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски":
 

От тук нататък в света ще има още имигрантски вълни. Тази тенденция ще се засилва, защото светът е мобилен. Движението е наше право и това е част от модерната епоха. Трябва да се свикне с това без паника, защото това ще бъде все повече геополитика на света.

Резервоарът на бежанци от сирийското и либийското направление е очевиден. Всичко, което се вижда в последните дни, свързано с бежанската криза, е своеобразно медийно послание от Сърбия, Македония и Унгария да предизвика разглеждане на този изключително тежък проблем на европейско ниво. Бежанската вълна през 2015 година се отличава количествено и структурно от същата през изминалите години. Налице е изключително тежка хуманитарна демографска и социална криза, коментира Бойко Маринков от Института по балканистика към БАН.

Една година се движих до Македония, защото по пътя имаше много препятствия. Когато пристигнахме стояхме на гръцко-македонската граница 3 часа. На границата очакваха да влязат в един момент около 1000-2000 души. Ситуацията беше лоша, защото стояхме под силните лъчи на слънцето, а след това ни валя дъжд. За възрастните не беше толкова опасно, но децата изпитваха тези неволи. Финалната точка на мото пътуване е Германия, обясни бежанец от района на сръбско-македонската граница.

Интервютата на Лъчезар Цветков с Деница Сачева, с проф. Ивайло Дичев и с Бойко Маринков, както и анкетата на Николай Кръстев, чуйте от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени