Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В петък сутрин - от спешната помощ през ученическите борси до казусите и визуалното изкуство

Въвеждането на система с кодове според спешността на случаите ще влезе в сила най-късно до края на септември. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Според новия стандарт, ще има три категории пациенти по спешност - със зелен, жълт или червен код, а изчакването на линейка, което ще е обвързано с кода, ще е между 8 и 120 минути. Коментар по темата търсим от зам.-директора на Центъра за спешна медицинска помощ  - Пловдив д-р Димитър Христозов.

В навечерието на 15 септември – близо 80% от учебниците след 7 клас са втора употреба. Това сочат данните на борсите в  Пловдив. Децата имат и хитри начини да си разменят учебниците, като дори са си направили Фейсбук борса на национално ниво. Какво е търсенето и предлагането на една от най-старите борси в Пловдив, където се предлагат учебници от 1 до 12 клас, ще ни разкаже в репортажа си Живка Танчева.

И още от  програмата: Пловдивският съд осъди фирма „ЗИМ“ ООД – Пловдив за незаконното използване на песента „Ало, ало, Слънчице“ в детските играчки, които бяха разпространени от фирмата в търговската мрежа. На основание Закона за авторското право и сродните му права  съдът разпореди изземване и унищожаване на всички музикални играчки от вида „забавно пиано”, възпроизвеждащи песента.  През 2013 г. композиторът Доно Цветков е установил, че в продаваните играчки е инсталирана неговата композиция и те се продават свободно, но без да е потърсено разрешението на автора. Казуса проследи Севдалин Палаузов.

В минутите за култура: Националните есенни изложби Пловдив започват на 1 септември.  За ежегодния фестивал за съвременно българско визуално изкуство, който тази година включва изложби на девет селектирани български автора, работещи в страната и чужбина – гост в програмата кураторът на проекта и изкуствовед доц. д-р Галина Лардева.

Започваме точно в 7! Бъдете с нас!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна