Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зоран Станкович:

Сърбия очаква дадените по-рано обещания за помощ от международната общност да се изпълнят

| обновено на 05.09.15 в 11:30
Снимка: БГНЕС

Докато бежанците чакат с часове за да влязат в бежански център в граничния сръбски град Прешево,  други мигранти търсят начин да се отправят към Белград и сръбско-унгарската граница.

Затова и тези дни на място ситуацията беше проверена от висши сръбски правителствени представители. Те се запознаха и със строителните работи по новия Бежански център за предварително прехвърляне и събиране на новопристигнали бежанци от Близкия Изток.

Бившият военен министър Зоран Станкович, който е ръководител на координационния център за Южна Сърбия поясни, че завършването на центъра е един от ключовите въпроси за бързото справяне на страната със сериозния бежански проблем:

Посетихме района около Превешо, защото е важно колкото е възможно по-бързо да бъде завършен новият център за предварително настаняване на бежанци.

Станкович беше придружен от социалния министър Александър  Вулин и британският посланик в Сърбия.

Сърбия очаква международната общност да вложи много сериозни средства, както и усилия, бежанския проблем да се реши по адекватен начин. Това ще означава и изграждането на новия приемен център край Прешево на Миратовачко поле, както и намирането и осигуряването на средства за лекуването на бежанците. В същото време е необходимо да се намерят средства и за храна, и вода на бежанците. Очакваме, че след всички обещания, тази помощ все пак ще й стигне.

Червения кръст в Прешево работи на три смени, раздавайки храна и вода на мигрантите. Пред бежанския център в града сирийката Линда, мъжът й и двамата им синове чакат реда си търпеливо, за да влязат в бежанския център. Тя споделя:

Няма места къде да се седне, няма стаи за почивка. Вече две сутрини стоим и чакаме ред, за да можем да оправим документите си и да продължим пътя си към Белград и от там за Унгария.

Линда следи ставащото в Будапеща със сирийските бежанци и казва недоумяващо: Ние просто сме човешки същества, бягащи от войната на режима на Башар Асад.

През последното денонощие в Прешево от Македония пристигнаха повече от 5000 бежанци от Сирия и Близкия Изток, които стоят и чакат на дълги опашки пред приемния център в града, за да влязат и да се регистрират, за да продължат пътя си към Белград и сръбско-унгарската граница намираща се на север.  

Подробности чуйте в репортажа на Николай Кръстев в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна