Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Биков: Добрият резултат на ГЕРБ на местния вот ще гарантира стабилността на коалицията

Снимка: БГНЕС

В страната има няколко безспорни града, в които отсега се вижда, че ГЕРБ няма алтернатива за спечелването на кметския пост, каза в предаването "Преди всички" Тома Биков, съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова по коалиционните въпроси.

Твърдението, че в София победата на Фандъкова е сигурна той коментира така:

Създаването на алтернатива зависи преди всичко от опозиционните политически сили и тези, които критикуват управлението. В момента не се вижда способност на основната опозиционна сила – БСП, да мобилизира дори твърдия си електорат, след като Георги Кадиев обяви кандидатурата си. Създаването на алтернатива е в ръцете на самата алтернатива. Когато нямаме способна опозиция, която да консолидира около една личност множество противници на управляващото статукво, тогава изборите стават доста лесни за един кмет, който е и сравнително успешен.

Според Биков има и градове, където битката за кметския пост ще е доста сериозна.

Със сигурност ще има напрежение в коалиционните отношения, след като на много места в страната надпреварата ще се води между кандидати на партиите от управляващото мнозинство, смята Тома Биков:

Има един основен фактор за съхраняването на настоящия формат в този му вид и форма и това е резултатът на ГЕРБ. Ако ГЕРБ постигне добър резултат на предстоящите мести избори и оправдае очакванията за една много сериозна победа, според мен този формат ще остане такъв, какъвто е, независимо от резултатите на останалите три политически формации. С това съм категоричен, че сценариите, по които се спекулира, че ДПС ще измести Реформаторския блок, че ще има коалиция ДПС и ГЕРБ, са по-скоро фантазии и за мен почти невъзможни за осъществяване.

Цялото интервю с Тома Биков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна