Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Как се руши свободата на словото в България?" е тема на дискусия в София

Фондацията за хуманитарни и социални изследвания организира дискусия в София на тема "Как се руши свободата на словото в България?". Специалистът по медийно право, проф. Нели Огнянова, подчерта в предаването "Преди всички", че свободата на дадена медия не се определя само от финансирането, въпреки че то е пряко свързано с качеството на медийните продукти:
 

А що се отнася до прозрачността - какво правиш, когато не знаеш собствеността… В България вече е ясно, че собствеността е нещо много условно. Важно е кой фактически контролира една медия. Оттам идват и българските феномени като медии, свързани с търговско дружество, което има друг основен бизнес, много далечен, или медии, свързани с политически партии, или нещо, което е доста разпространено - липсата на разлика между търговско слово и редакционно съдържание, и представяне на рекламата като редакционно съдържание.

Проф. Нели Огнянова смята, че журналистите трябва да участват в изработването на стандарти, за да се преодолее сегашната криза в професията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени