Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва третото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs

Световна премиера и две балкански първи филмови срещи обещава фестивалът за документално кино Sofia Biting Docs. Прожекциите са от 12-и до 18-и октомври в различни киносалони в столицата. Фокусът отново ще бъде върху, на пръв поглед, преекспонирани, но в действителност актуални, важни, хапливи за обществото теми.

Фестивалът ще стартира с българо-канадската продукция "Зелена мечта", чийто режисьор е Мая Йоцова.

Традиция за фестивала е да откриваме с български продукт. Въпреки че филмът е копродукция между България и Канада, режисьорката е българка. Тя живее от известно време в Канада. Филмът е доста близък до нашата действителност. Мая Йоцова прави един паралел между градската среда в София и в Монреал. Това е основната причина да изберем този филм за откриването на третото издание на фестивала
, каза в предаването "Хоризонт до обед" Здравко Григоров от Сдружение "Позор" – организатор на фестивала.

Григоров сподели, че по време на Sofia Biting Docs ще бъде световната премиера на филма "Открий отново Индия". Очаква се в България да пристигнат двамата режисьори на лентата.

Стремили сме се да има както интересни заглавия, така и провокативни, документални истории, обясни Здравко Григоров. Той каза още, че ще има и две регионални премиери – на филмите "И все пак Тибет" и "Газела".

Повече за фестивала Sofia Biting Docs можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна