Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Войтушик: Западният начин на инвестиране в медиите донесе в Полша нови критерии

Снимка: архив

Мисля, че няма проблеми със свободата на словото в Полша. Имаме различни радиа и телевизии – както държавни, така и комерсиални. Макар че те проявяват различни симпатии, спокойно мога да кажа, че от моя гледна точка медиите са свободни и няма никакъв натиск от страна на политиците.

Ние, журналистите, много внимателно следим какво прави властта и бизнесът, а не говорим за тях колко са симпатични и приятни.

Това каза за предаването "Хоризонт до обед" полският журналист Лукаш Войтушик.

Разбира се, има и медийни концерни, които обединяват различни радиа или издания от пресата. През годините се вървеше именно към освобождаване на медиите и съвсем естествена последица от това е, че се появиха задгранични инвеститори и част от медиите в момента са в чуждестранни ръце. Западният начин на инвестиране в медиите ни донесе съвсем нови критерии, които се проявяват спрямо журналистите.

Медиите са се насочили към интернет, категоричен е той. Журналистът изтъкна, че и в Полша има оживена дискусия, свързана с бежанската криза.

Принципът на информиращото радио следва да се опира на това, че между журналистите може да има една прекрасна разлика и възможността те да разговарят за това пред микрофона.

Интервюто на Ирина Недева с Лукаш Войтушик можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени