Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габровският театър представя в София авторския спектакъл "Жана д'Арк"

Сцена от спектакъла
Снимка: Росина Пенчева
Премиерата на авторския спектакъл "Жана д'Арк" на габровския театър ще се състои във вторник вечерта на сцената на "Независимия театър".

Темите за светицата, изгоряла на клада, символа на Франция, символът на душа и сблъсъкът на два свята се преплитат в представлението и създават пъзел. Нашето представление е за момичето, извървяло един път, по който не е искало да върви. Светостта е нещо, което се е стоварило в последствие на плещите ѝ
, коментира режисьорът Петринел Гочев и обясни:

Един прочит не е достатъчен, за да се разбере историческото време и феноменът на човешкото същество. Опитахме се с актьорите, струпвайки пред себе си голямо количество драматургичен и документален материал, да направим едно наше представление и по наш път да достигнем до прозрения. Породени от театралния си опит. Нашата Жана д'Аарк не съвпада с легендата за нея. Ние се опряхме на нейната живост, човешкост и как човешката природа се сблъсква с призива за голям жест в живота, водещ до крайния изход – една клада.

Петринел Гочев ще представи след два дни изложба "Сън в лятна нощ“ в галерия "Сезони". Темите в изложбата са децата, жената, горите и всичко вечно и изначално в човешкото битие.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна