Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Стоянов: Държавата е посочила културата като непрестижен сектор

Снимка: БГНЕС

Изпълняващ длъжността директор на  Софийската филхармония Виктор Стоянов каза в студиото на  "Хоризонт до обед", че е посветил  усилията си на стабилизиране на институцията. От тук нататък, докато съм на този пост, целта ми е да върнем филхармонията в днешните времена. Да не сме културната провинция на Европа. Въпреки всички неща, които се случват в държавата, музиката е изкуство и то не се поддава на атаки, публиката не намалява, а напротив - увеличава се. Заниманията ми по философия ме научиха да се смиря. Слушах по-умните хора от мен. Помогна ми да овладея егото си.

Като цяло за българина, обаче,прекаленото смирение  изигра негативна роля 

Сферата на културата не е реформирана, потушават се пожари, но това не е ефективна сфера. Държавата е посочила този сектор за непрестижен. В областта на музиката няма специалисти.

Но идва краят на това. Трябва да се преформатира. Обективните реалности ще го наложат. Колегите ми помагат, те осъзнават, че без промяна на начина на мислене, няма да стане. Всички знаят, че по света се закриват оркестри. Никъде няма за един концерт да има 5-6 репетиции, правят се по една-две репетиции. Всичко е много динамично. Разбира се, не бива да взимаме европейският опит едно към едно. Когато държавата посочи един сектор за непрестижен - това го съсипва за години напред.


Министърът на образованието Тодор Танев се включи в предаването и съобщи, че се бори за включване в учебните планове на гражданското образование и да има музика и изобразително изкуство и в 10 клас: Нека да работим заедно, а не да бъда подкосен. Ще спечели обществото от това. Знаете, че съм радетел на изкуството. Нека да спрат тези евтини атаки, поредни, срещу екипа на  Министерството на образованието. Това е проект, сега се обсъжда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна