Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тодоров: Пазарът измести политиката – основната причина за неудовлетворението от демокрацията

Снимка: БГНЕС

Аз не мисля, че сме тръгнали в погрешна посока, но мисля, че сме направили много грешки в този път за демократизация. Разбрахме, че тя не е никак лесен процес, зависи от участието на всички. Това каза за "Хоризонт" в предаването "12+3" проф. Антоний Тодоров, преподавател по Политически науки в Нов български университет.

Начинът, по който се случи цялата трансформация, очевидно не е много задоволителен за мнозина. Обществото се раздели най-общо на две големи категории – тези, които спечелиха от трансформацията, и тези, които се чувстват загубили от трансформацията.

Днес всичко е достатъчно ново и трябва не толкова да се оправдаваме с наследството на комунизма, а да погледнем какво от направеното сме направили зле и как може да го поправим от тук насетне.

Според проф. Антоний Тодоров основната причина за днешното неудовлетворение от демокрацията е, че пазарът е изместил политиката.

Когато констатираме такова неудовлетворение от демокрацията, го виждаме и в много други страни, включително в такива демокрации, от които сме искали винаги да се учим. Но това не намалява нашата собствена отговорност.

Проф. Тодоров подчерта и нуждата от обновление на демокрацията и допълването й с други практики, за да я направят по-жизнена.

Демокрацията започна да става безразлична на хората и това може да я съсипе и да доведе до нови политически режими.

Изборите вече не са достатъчни сами по себе си, защото те винаги разделят обществото на мнозинство и малцинство. Трябва други практики, които да направят така, че обществото да се почувства ангажирано, че живее общо.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна