Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС даде съгласие Сидеров и Чуколов да бъдат задържани под стража

| обновено на 11.11.15 в 10:49
Снимка: БГНЕС
Със 124 гласа "за", 19 "против" и 15"въздържал се" Народното събрание даде съгласието си Волен Сидеров и Десислав Чуколов да бъдат задържани под стража заради нахлуването им в НАТФИЗ на 25-и октомври.

Малко преди началото на заседанието двамата депутати писмено се отказаха от имунитетите си.

Съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев заяви преди гласуването, че ще подкрепи искането за задържане под стража:

Ще го направим с аргумента, че трябва да дадем на българските граждани ясен знак за равенство пред закона. Смятам, че наистина е важно да правим разлика между полицейско задържане и мярка за неотклонение "задържане под стража". Кой ще прецени налице ли са основанията за мярката "задържане под стража". Основанията, най-просто, са опасност деецът да се укрие и опасност деецът да извърши ново тежко престъпление. Ако ще преценява парламентът, аз бих споделил страховете си, че поредна проява на хулигантство от същия деец е твърде възможно, защото сме били свидетели на много сходни прояви.


Лидерът на БСП Михаил Миков каза, че решението на парламента за задържане под стража на Сидеров и Чуколов е излишно:

Този театър, който днес се развива по отношение на мярката за неотклонение е част от опита театърът да бъде прехвърлен и да се затворят другите големи проблеми на политическите сделки. Нашата парламентарна група , знаете, че не подкрепи това искане, въпреки че гласувахме да се води наказателно производство. Тази мярка е абсолютно ненужна.


След решението на Народното събрание да се позволи задържане под стража лидерът на "Атака" заяви, че очаква да бъде задържан от органите на реда:

Не виждате ли, че политическата репресия е в пълна сила срещу единствената опозиционна партия. Естествено, че очаквам да ни задържат, това е ясно, че ще стане, защото срещу нас се извършва политическа репресия.
 
Заместник-председателят на партията Десислав Чуколов се обърна задочно към съпредседателя на реформаторите Радан Кънев със следната закана:

Аз на него му обещавам, че един ден ние ще вкараме Иван Костов в затвора, където му е мястото.

Репортажа на Румяна Василева чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна