Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИПИ представи алтернативен бюджет с нулев дефицит

Десислава Николова
Снимка: БГНЕС

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи финансовите алтернативи пред държавата в седмицата, когато предстои разглеждането на републиканския бюджет в Народното събрание. Предложенията от икономистите проект е с нулев дефицит, но постигнат с цената на тежки реформи.
 

И двата проекта – на държавния бюджет, и неговата алтернатива, разработена от икономистите, са с еднаква цел – ускорено намаляване на дефицита. Разликата е в това, че първият не я постига, а трупа нови харчове, докато вторият успява поне според теоретичния разчет.

През 2012 г. ние бяхме сред шампионите по най-нисък бюджетен дефицит. Сега към 2014 г., когато са последните годишни данни, вече България е сред лошите примери в Европа – на 4-тото най-лошо място по бюджетен дефицит – 5,8% по европейската методология. Дори в годините на кризата, бюджетният дефицит беше по-малък от този, който имаме за периода 2013-2015 година.

Това коментира Десислава Николова и допълни още скритите дългове на държавните предприятия, чиито задължения са в размер на 9 милиарда лева.

Алтернативният бюджет на Института за пазарна икономика разписва фискална рамка, която елиминира бюджетният дефицит, но срещу неотложните реформи в съдебната система и сектор "Сигурност", както и в социалното осигуряване.

Икономистите представиха европейско изследване, според което България е първа по брой на прокурорите на 100 000 души население, в първата четворка по брой на съдиите, в топ 7 на разтегливата администрация в съдилищата и отново първа по брой на администраторите в прокуратурата – едно огромно звено, което може да освободи не малък финансов ресурс в държавния бюджет, смята Светла Костадинова:

По отношение на бюджета няма как нещата да се връзват, ако виждаме тази огромна диспропорция по брой съдии, прокурори, администрация и неравномерна натовареност.

По отношение на данъчните промени икономистите предлагат премахване на данък "дивидент", данък "лихва" и облагането на наследството. Отказ от покачването на пенсионните осигуровки за сметка на увеличаване на личните спестявания, разбиване на монопола на Здравната каса и насочване на част от осигуровките към частен здравен фонд. Петър Ганев заяви:

Касовата бележка на всеки един данъкоплатец за следващата година, общият разход е 4857 лева, което всеки от нас средно трябва да плати. Имаме и дългове от 3711 лева, които ще ги плащаме в бъдеще.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна