Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рилски спортист" победи като домакин шампиона на Финландия в турнира ФИБА-Европа

"Рилски спортист" победи финландския "Катая" с 87:83 в мач от турнира ФИБА-Европа
Снимка: БГНЕС

"Рилски спортист" се наложи над гостуващия "Катая Баскет" от Финландия с 87:83 (24:20, 29:26, 27:27, 17:20) в мач от четвъртия кръг в група "N" на европейския клубен турнир по баскетбол за мъже за Купата на ФИБА-Европа. С успеха самоковци се изкачиха на второто място с 6 точки, като нанесоха първо поражение на съперника, който остава лидер в групата със 7 точки.

Гостите започнаха по-добре и в средата на първата част имаха аванс от 15:9. Постепенно самоковци овладяха контрола върху мача и след серия от 16:2 дръпнаха с 32:22 в 75-та секунда на втората част. С няколко добри прояви в защита и в нападение финландците бързо намалиха до 35:36, но нова силна серия на Рилски спортист отново даде аванс от 10 точки на българите при 49:39 две минути преди края на втората четвърт, а почивката дойде при 53:46 за домакините.

Домакините успяха да запазят аванса си до началото на четвъртата част, в началото на която те дори водеха със 73:64. След силна серия финландците стигнаха до обрат и три минути и половина преди сирената поведоха със 76:75. Ключова се оказа тройка на Веселин Веселинов 93 секунди преди края, след която "Рилски" дръпна с 82:81, а в последствие кош и два точни наказателни удара на Йордан Бозов увеличиха аванса 14,5 секунди преди края до 86:81, което се оказа решаващо.

Бозов беше най-резултатен за домакините с 20 точки, центърът Кори Петрос добави 19 точки и 14 борби, а Франк Търнър допринесе със 17 точки и 4 асистенции. Теему Ранико беше лидер за гостите с 24 точки и 7 асистенции, а канадецът Томас Скраб се отличи с 22 точки и 8 борби.

Имаше много нерви, но заради такива мачове си струва да си треньор. Те осмисля работата ти. Съперникът показа, че е много силен отбор, но ние успяхме да надделеем. Даже, когато ни поведоха малко преди края, показахме характер. Гордея се, че изпълнихме това, което трябва в последните минути. Днес играхме с желание и агресия за разлика от мача във Финландия, където бяхме като приспани, коментира старши треньорът на българите Росен Барчовски.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени