Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международното триенале на сценичния плакат-София навърши 20 години

52 плаката се включват в юбилейна изложба, посветена на 20-тата годишнина от създаването на Международното триенале на сценичния плакат – София. Изложбата е озаглавена „Контакт“ и е разположена в галерията на Съюза на българските художници на столичната улица „Шипка“ 6. Един от създателите на Триеналето художникът Божидар Икономов сподели пред „Хоризонт“:

Заглавието на изложбата събира много посоки. В миналото контактът беше свързан с писането на писма, четенето на книги също е контакт, срещите с приятел… Новите технологии малко ни отклоняват от личните контакти. Виртуалната среда ни праща някъде другаде. Моето поколение има сантимент към прекия контакт и личната връзка. Темата е толкова провокативна, че лично аз очаквах повече, по-интересни и провокативни плакати.

В седемте издания на Триеналето досега сме имали участници от всички континенти и повече от 100 изложби в цял свят, някои от най-видните представители на това изкуство са били и членове на международните ни журита, това са имена-легенди, направи кратка ретроспекция Икономов.

Най-емблематичният и успешен проект на Международното триенале са 30-те български букви (на снимката - бел. ред.) – 30 плаката, създадени от различни художници, изложба, гостувала на невероятни места по света. Тогава имаше конкурс за буквата Ь и невероятен интерес от млади български артисти, събрахме близо 60 проекта, припомни Божидар Икономов в предаването "12+3".

В юбилейната изложба участват изявени имена от света на плаката и преминали през конкурс творби на млади художници и студенти до 35 години, ще има и награда за млад артист, обясни Божидар Икономов.

Подробности по темата можете да откриете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени