Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благоевградският театър излиза на протест заради недостиг на пари за догодина

Снимка: blagoevgradtheater.eu

Трупата на драматичен театър "Никола Вапцаров" – Благоевград излиза утре на протест в знак на недоволство срещу финансирането за култура, заложено в Бюджет 2016. От театъра се обръщат с отворено писмо към членовете на съюзните организации и към всички театри в страната, обясни пред "Хоризонт" актрисата Жанет Керанова:

В Бюджет 2016 парите за култура са толкова малко, че отново ще ни поставят "на ръба". Няма да имаме средства за основни дейности. Ще прибягваме до по-атрактивни, но не истински начини да печелим пари в театъра. Това ще демотивира много от талантливите ни артисти, художници и музиканти.

Държавата според Конституцията е длъжна да осигури развитието и просперитета на науката и изкуството, защото това е нашата идентификационна карта за обединена Европа, допълни актрисата Жанет Керанова. Според нея допълнителните 10 милиона лева, обещани от управляващите за бюджета за култура за идната година, няма да стабилизират ситуацията за театъра:

С новия начин на финансиране на сценичните изкуства отново ще се появят "дупки" и "капани", за които не е помислено. Парите отново ще бъдат недостатъчни и в края на годината пак ще се чудим откъде да намерим пари, за да могат да бъдат изплатени поне заплатите на хората, работещи в тази област.

Според Жанет Керанова, всеки протест, независимо от това дали ще бъдат одобрени неговите искания, или не, има своето значение, защото се "записва" в главата на хората, от които зависи това да бъде променено. Актрисата изрази надежда, че за културата ще бъде помислено като за приоритет.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна