Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миг като вечност

БНР Новини

Опитите за постигане на вечен живот чрез някакъв „еликсир на безсмъртие“ в човешката история не са един и два. В това начинание са се изпробвали китайски императори с помощта алхимични прахове, доктори, които пиели екстракти от тестиси на кучета, кралски фаворитки, които редовно консумирали разтвори и в които се съдържало злато, философи, решили маниакално да заложат на регулярното взаимното кръвопреливане и какво ли още не. Там е работата, че точно те не успели да постигнат въобще дори онова, което наричаме „дълголетие“, докато мнозина изследователи през вековете са отбелязвали като причини за струпването на дълголетници в определени региони на планетата ни, в това число и у нас, доста по-прости и природосъобразни фактори. И въпреки, че според последната статистика на Световната здравна организация по средна продължителност на живота, ние, българите вече заемаме едва седемдесет и четвъртото място, тук все още продължават да се раждат много хора, които надживяват 90 години. За някои от тези фактори разказва проф. Игнат Игнатов от Научноизследователски център по медицинска биофизика, направил проучване на 121 човека, доживели до преклонна възраст в три области на България.
• 360 градуса: коментар на колегата Георги Караманев за някои парадокси, свързани с дълголетието и стереотипите, с които нерядко са свързвани дълго живеещите хора.
• Обикновено чудо: биологът Марио Лангуров – „топ 5“ на дълголетниците в животинския свят и странностите на медузата „Туритопсис нутрикула“.
• Вечният двигател: писателят-фантаст Любомир Николов – „Корпорация Безсмъртие“ или за идеите и моделите в научната фантастика и във футурологията по темата.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени