Лабиринти на познанието

четвъртък
от 15.10 до 16.30 часа
Василена Мирчева"Лабиринти на познанието" е образователно предаване, което отчита, че се намираме в парадоксална ситуация - от една страна науката и технологиите  преживяват мащабен разцвет (от частните космически станции и астротуризма през невронауките до големите данни). От друга, лъженауката също е в разцвет (от пиенето на дезинфектанти до плоската земя) – всичко това се усилва от социалните мрежи, които придават фалшива кредибилност на какво ли не.
При така очертаната динамика, предаването за наука освен да продължава да запознава с новостите, особеностите и рисковете от съвременните технологични открития, чертае разделителна линия между наука и лъженаука, между наука и конспирация, между добра наука и bad science.
В "Зелени минути" рубриката на Ася Чанева за екология и климат често говорим за климатичните промени и необходимостта от спешни мерки за овладяване на последиците от тях.
В предаването гостуват блестящи учени, смели експериментатори, ентусиасти и визионери, хора доказани в своите области у нас и по света.
Като цяло ценим лукса да се разполагаме в териториите, осветени от научния консенсус, и не се уморяваме да припомняме колко красива, увлекателна, вдъхновяваща и необходима е науката.

Екип на предаването: Василена Мирчева, Ася Чанева, Георги Стефанов

Публикации

Момчил Панайотов: Горите са много по-уязвими, отколкото ни се иска

Приемаме горите за неизменна даденост и част от пейзажа, а те нерядко са деликатни системи и промяната във факторите на средата, включително климатичните, може да доведат до значителни допълнителни промени. Според Световната метеорологична..

публикувано на 03.12.23 в 10:05

Терапия със стволови клетки излекува жена от ХИВ

"Никой не би трябвало да очаква, че излекуването или ремисията е зад ъгъла", гласи обобщено мнението на специалистите за момента, но въпреки това третият случай на пациент, излекуван от СПИН дава надежда в борбата с болестта. Жена е третият пациент..

публикувано на 01.12.23 в 08:35

Записано в камъка

С фразата "написано върху камък" означаваме нещо непреходно и призвано да остане, ако не във вечността, то поне за дълго. Понякога за толкова дълго, че разчитането на написаното изисква специални умения, още по-сложно става, когато знаците са стояли..

публикувано на 24.11.23 в 08:10

"Тъмна материя" – лекция с отворен вход на проф. Леандър Литов

Над 80 % от материята във Вселената не излъчва и не поглъща светлина. За нейното съществуване съдим по гравитационните ѝ взаимодействия и ефектите върху заобикалящата я видима за нас материя. Тъмната материя е играла съществена роля във формирането на..

публикувано на 16.11.23 в 15:05
д-р Иво Йонков

Какво да правим за безупречното здраве на нашите зъби

Усмивката и здравето на зъбите са показател за цялостното състояние на организма и за грижата, която полагаме за себе си. Усмивката е нашата индивидуалност и привлича неустоимо. Хубавата усмивка предизвиква само положително отношение и приятни емоции. До..

публикувано на 13.11.23 в 15:35

Колко е важно да бъдеш любопитен и други важни теми на есенния форум на Рацио

Като дете английският комик Робин Инс ненавиждал природните науки, а днес заедно с физика Байън Кокс са сред звездните комуникатори на науката. Двамата са водещи на един от най-известните и обичани научнопопулярни радиопоредици – "The Infinite Monkey..

публикувано на 10.11.23 в 09:00

Влез в Нощта на игрите 2023

Петото издание на Sofia Game Night идва с максимално отворени и приобщаващи събития, професионални форуми, кинопрожекции, работилници и презентации. Фестивалът отдавна прехвърли очертанията на столицата, тази година събития ще има в Пловдив, Варна,..

публикувано на 03.11.23 в 14:56
Силвия Борисова, Мария Стоева, Бернар Андрийо, Боряна Ангелова Игова и Жил Льокок (от ляво надясно)

Спортът като философия и дипломация

Спортът и културата обикновено вървят заедно в политическите програми и обещания. На постигнатото от атлетите и хората на културата неизменно се гледа като на своеобразна визитна картичка на съответната държава. Ролята на спортната дипломация днес е..

публикувано на 31.10.23 в 16:25

Можем ли да върнем цвета на побеляла коса

Може ли побеляването на косата да се спре и процесът да се обърне? За да се отговори на този въпрос за милиони първо трябва да се намери причината за побеляването. А тя е свързана най-вече със загубата на меланин, който отговаря за производството на..

публикувано на 31.10.23 в 09:56

Образованието не просто е важно, то е най-важното за функционирането на обществото

"Ще успее ли науката за прилепите да разреши проблемите, застрашаващи съществуването на човешката цивилизация? Разбира се, че не. Но може да вдъхнови тези, които ще намерят решенията", казва Антония Хубанчева по повод театралната инсталация "Малкият..

публикувано на 28.10.23 в 12:19