Лабиринти на познанието

четвъртък
от 15.10 до 16.30 часа
Василена Мирчева"Лабиринти на познанието" е образователно предаване, което отчита, че се намираме в парадоксална ситуация - от една страна науката и технологиите  преживяват мащабен разцвет (от частните космически станции и астротуризма през невронауките до големите данни). От друга, лъженауката също е в разцвет (от пиенето на дезинфектанти до плоската земя) – всичко това се усилва от социалните мрежи, които придават фалшива кредибилност на какво ли не.
При така очертаната динамика, предаването за наука освен да продължава да запознава с новостите, особеностите и рисковете от съвременните технологични открития, чертае разделителна линия между наука и лъженаука, между наука и конспирация, между добра наука и bad science.
В "Зелени минути" рубриката на Ася Чанева за екология и климат често говорим за климатичните промени и необходимостта от спешни мерки за овладяване на последиците от тях.
В предаването гостуват блестящи учени, смели експериментатори, ентусиасти и визионери, хора доказани в своите области у нас и по света.
Като цяло ценим лукса да се разполагаме в териториите, осветени от научния консенсус, и не се уморяваме да припомняме колко красива, увлекателна, вдъхновяваща и необходима е науката.

Екип на предаването: Василена Мирчева, Ася Чанева, Георги Стефанов

Публикации

Зелено възстановяване и справедлив преход – как е в Швеция

Трилиони долари бяха дадени за съживяване на икономиките след Covid -19 и за зелено бъдеще, но дали тези разходи наистина работят за постигането на оптимистичните цели. Отговорност на медиите е да гарантират, че мерките за зелено възстановяване и..

публикувано на 19.05.23 в 09:05
ТЕЦ

Грийнпийс - България зове за граждански натиск в подкрепа на жителите на Бобов дол и Големо село

България все още е една от най-зависимите от въглища държави в ЕС и в страната се наблюдават най-високи нива на прахови частици, които всички българи дишат. Разходите за медицинска помощ, свързана с въздействията върху здравето на българите от..

публикувано на 13.05.23 в 12:15

Владимир Николов и "Песента на титаните: история за динозаври"

"Динозаврите са изключително интересни, защото са на кръстопътя на реалността и митологията. Много аспекти от анатомията им днес ни изглеждат толкова чужди, че сме склонни да ги обявим едва ли не за извънземни, но те са истински – имаме костите им, имаме..

публикувано на 12.05.23 в 16:08
Метеорологичната станция AWG, работеща на Антарктика, захранвана с екологична батерия Oxymet.

Доброто познание е споделеното познание

"Науката е съвместно, отборно начинание", казва астрофизикът Карл Сейгън и мнозина негови колеги потвърждават, че доброто познание е споделеното познание. Пример за сътрудничество в науката е работата на д-р Илиян Попов и д-р Борис Широв от Института..

публикувано на 11.05.23 в 08:05

XIII Софийски фестивал на науката: къде се срещат науката и изкуствата

От 11 до 14 май 2023 г., София Тех парк ще бъде домакин на традиционния Софийски фестивал на науката, който и тази година предлага интересна програма, изпълнена с демонстрации, работилници, презентации, обогатени лекции и срещи с учени и творци...

публикувано на 07.05.23 в 09:25

Резултати от международната конференция "Чиста енергия за хората"

Шестото издание на международната онлайн конференция "Чиста енергия за хората" се проведе в края на април. Организациите "Природозащита от трето поколение" E3G и CEE Bankwatch Network , се присъединиха като партньори към основните организатори:..

публикувано на 04.05.23 в 17:08

Кожата – нашият термостат

Кожата е най-големият орган в организма. Тя предпазва физически костите, мускулите и вътрешните органи. Защитава организма от бактерии и микроби, позволявайки ни да усещаме и да реагираме на топлина, студ. С помощта на кръвта, тя регулира телесната..

публикувано на 27.04.23 в 14:10

Ще се превърнат ли в лукс творческите професии

До 7 години между 400 и 800 милиона души ще бъдат изцяло заменени в работата си от изкуствен интелект (ИИ) според изследване на консултантската компания McKinsey. ИИ е изключително ефективен в извършването на рутинни и повторителни операции, но..

публикувано на 26.04.23 в 14:54

Кръговото бъдеще все още е възможно

Климатична криза, екстремни метеорологични явления, застрашено биоразнообразие, увеличаващо се световното население, което потребява все повече и повече – стане въпрос за глобални предизвикателства, всички сме съгласни, че досегашният модел трябва да се..

публикувано на 23.04.23 в 09:15
проф. Нина Гочева

Знаем ли всичко за сърцето?

Човешкото тяло е обект на научен интерес и изследвания от хилядолетия и въпреки това все още някои негови аспекти остават пълна загадка. То е толкова познато и напълно непознато в едно и също време. До такава степен сме свикнали с телесната си обвивка, че..

публикувано на 19.04.23 в 13:05