Лабиринти на познанието

четвъртък
от 15.10 до 16.30 часа
Василена Мирчева"Лабиринти на познанието" е образователно предаване, което отчита, че се намираме в парадоксална ситуация - от една страна науката и технологиите  преживяват мащабен разцвет (от частните космически станции и астротуризма през невронауките до големите данни). От друга, лъженауката също е в разцвет (от пиенето на дезинфектанти до плоската земя) – всичко това се усилва от социалните мрежи, които придават фалшива кредибилност на какво ли не.
При така очертаната динамика, предаването за наука освен да продължава да запознава с новостите, особеностите и рисковете от съвременните технологични открития, чертае разделителна линия между наука и лъженаука, между наука и конспирация, между добра наука и bad science.
В "Зелени минути" рубриката на Ася Чанева за екология и климат често говорим за климатичните промени и необходимостта от спешни мерки за овладяване на последиците от тях.
В предаването гостуват блестящи учени, смели експериментатори, ентусиасти и визионери, хора доказани в своите области у нас и по света.
Като цяло ценим лукса да се разполагаме в териториите, осветени от научния консенсус, и не се уморяваме да припомняме колко красива, увлекателна, вдъхновяваща и необходима е науката.

Екип на предаването: Василена Мирчева, Ася Чанева, Георги Стефанов

Публикации

Проектът “Разкриване” търси причините за счупения разговор за климата

Темата за климатичните промени е белязана от противоречия. От една страна, няма правителство или политик, които да не заявят на думи, че вземат присърце въздействието на климатичните промени върху хората и планетата. Но ето например на наскоро провелата..

публикувано на 22.11.22 в 09:00

Революция в лечението на рак на дебелото черво

Туморите при всички субекти с рак на дебелото черво в клинично изследване, проведено в САЩ, са изчезнали напълно. Лекарството, наречено dostarlimab , е имунотерапевтично средство, използвано за лечение на рак на ендометриума, но се е оказало..

публикувано на 20.11.22 в 13:40

Над 400 учени представиха последните си научни пробиви в Берлин

Всяка година през ноември Берлин изживява вълнуващи срещи, вдъхновени от науката и най-големите предизвикателства пред света и човечеството. Безкрайното любопитство и неуморната страст към познанието създадоха вдъхновяващата атмосфера на Falling..

публикувано на 18.11.22 в 10:15

Есенният форум на Рацио идва с интригуващи презентации и изложби, хвърлящи мост между науката и изкуството

Случвало ли ви се е като дете да се питате за какво са ни мухите? Тези досадни, малки създания, които ни будят, когато не искаме, трудни са за убиване и разнасят зарази. Всъщност, оказва се, ако ги нямаше мухите, "заразите щяха да са много повече, понеже..

публикувано на 17.11.22 в 17:07

Феноменът "тихо напускане"

Един призрак броди из социални мрежи и сериозни икономически издания. Става въпрос за феномена на тихото напускане. Quiet Quitting е термин, който описва нагласата за работа на все повече хора. Тихо напускащите – това са работещите, които не намират..

публикувано на 12.11.22 в 08:35

Влез в играта на 5 ноември със Sofia Game Night

От древността до днес най-бързият начин да опознаете другия, да проверите уменията и рефлексите си, да създадете общност и да се противопоставите на противника е играта. Независимо дали сме деца или сериозни възрастни, всички играем и харесваме..

публикувано на 04.11.22 в 11:08

Семейните фантоми и непреработени травми

Всички обичаме да четем истории за семейни проклятия и скелети в гардероба. От античността до днес драмата и епосът като че ли интуитивно улавят онова, което днес е предмет на трансгенерационния подход в психоанализата, който изследва как непреработените..

публикувано на 30.10.22 в 09:15
Владимир Божилов и Димитър Узунов ще представят нова версия на обогатената лекция-спектакъл „Дългият път към звездите“.

Среща с бъдещето ви очаква в Театър на чудесата

"Човечеството е първата стъпка, но не и последната крачка", убедено казват транс-оптимистите, т.е. хората, вярващи, че човекът е система, която може безкрайно да се усъвършенства с помощта на изкуствения интелект. Науката за данните вече променя света,..

публикувано на 26.10.22 в 08:50
Доц. д-р Владимир Божилов

Загадките на Вселената и методът "Вярвай, но проверявай"

Ако трябва да опишем кратко книгата "Непознатата Вселена: В търсене на отговори на най-големите космически загадки" на д-р Владимир Божилов, можем да заемем заглавието "Астрофизика за заети хора" на неговия колега Нийл Деграс Тайсън. Сами ли сме във..

публикувано на 25.10.22 в 11:55
Йосиф Хамед с прототипа на

"Фунгита", една "джобна" ферма за гъби

Знаете ли, че 95% от печурките на българския пазар, са внос от Полша. Голяма част от храната, която консумираме, пътува хиляди километри, за да се озове в чинията ни, натоварвайки се с транспортни разходи и грешни емисии въглероден диоксид...

публикувано на 16.10.22 в 09:45