Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не пийте лекарства с грейпфрут

Снимка: Rawpixel

Цитрусовите плодове имат славата на имуностимулиращи, прочистващи, подпомагащи метаболизма, отслабването и какво ли още не. Част от предполагаемите им ползи са недоказани и въпрос на маркетингов трик, но едно е сигурно – ако приемате лекарство, не го смесвайте с грейпфрут.

Грейпфрутът усилва действието на съставките на лекарството и има опасност да "предозирате" – казано възможно най-опростено.

До това откритие се стигнало случайно. Учен тествал лекарство за кръвно (фелодипин) и се опитвал да разбере влияе ли се от прием на алкохол. При двойно заслепено проучване търсели вещество, което да прикрие вкуса на алкохола и част от тестваните да го поемат, без да разберат. Спрели се на сока от грейпфрут заради интензивния горчив вкус и наистина никой не разбрал че поема алкохол, но се оказало, че ефектът от лекарството бил четирикратно увеличен.

Само една чаша (250 мл) сок от грейпфрут е способна да увеличи нивата в кръвта на някои лекарства до 19 пъти, като действието се проявява след 30 минути и продължава до 3 дни.

Влияе при лекарства за високо кръвно налягане и сърдечни заболявания, при широко използвани калциеви блокери, при медикаменти за намаляване на холестерола, антикоагуланти, при лекарства като Diazepam, Tegretol, Xanax и антихистамини. Също така може да намали действието на лекарства за еректилна дисфункция като Viagra.

Научете за произхода на грейпфрута и останалите цитрусови плодове от Никола Кереков и "Науката не спи".


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бившият премиер на Киргизстан Джоомарт Оторбаев: Ние сме в Топ 3 по бърз и евтин интернет

Запознах се с Джоомарт Оторбаев, бивш министър-председател на Киргизстан на завършилия неотдавна Глобал Баку форум в Азербайджан. Той е автор на идеята да се въведе постоянен контрол на цените на въглищата за населението, за да не се допусне манипулиране на пазарите. Женен е и има пет деца. Основател и издател на седмичника "The Times of Central Asia"...

публикувано на 18.04.24 в 16:20
д-р Джина Дундова-Панчева

Пролетно турне на д-р Джина Дундова-Панчева

На планетата живеят около 400 000 растения, но някои от тях са застрашени от изчезване и е необходимо да се научим да ги пазим, защото всичко на нашата Земя е взаимно свързано и всяко живо същество – потребно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева.  "Цветята имат различна продължителност на живот, някои живеят само..

публикувано на 18.04.24 в 15:41

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му обръщаме внимание върху личността и делото на главата на БПЦ. Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре. Отбелязваме високата музикална дарба   на патриарха и умението му да налага спокойствие в понякога..

публикувано на 18.04.24 в 10:25

Арх. Петър Петров: Изготвяме Атлас на недвижимите културни ценности в България

18 април е Международният ден на историческите места и паметниците на културата и се отбелязва от 1984 г. Неговата цел е да повиши осведомеността за многообразието на културното наследство, опазването и уязвимостта на световните забележителности. Всяка година честванията са под знака на различна тема. Тази година вдъхновителят на идеята ИКОМОС..

публикувано на 17.04.24 в 17:45

Има ли добър стрес и как да го разпознаем?

Дали стресът е поредният "тих убиец", или е явление, от което можем да извлечем полза – разговор в "Нашият ден" с Богомил Пешев , млад учен от Института по невробиология към БАН. " Бих казал, че стресът в идеалната си форма винаги е добър . Стресът, противно на това негативно значение, което му се предава, има ролята да ни адаптира към..

публикувано на 16.04.24 в 12:18